Kakor Florida

VIDEO: Poplavljeni Zadar: ko avtomobili zaplavajo

R.T.
11. 9. 2017, 10.27
Posodobljeno: 11. 9. 2017, 14.34
Deli članek:

Obilno deževje, ki je v nedeljo zvečer dobro zalilo večji del Dalmacije, je bilo samo uvod v to, kar se danes dogaja v Zadru.

24sata.hr / bralec
Voda je zalila kletne prostore in garažo nakupolalnega središča Supernova v Zadru.

Po podatkih s spletne strani pljusak.com, je do 8.45 v Zadru zapadlo novih 70 litrov dežja na kvadratni meter. Kako so videti poplavljene ulice mesta, je dobro razvidno z video posnetka, ki je objavljen na facebook strani NoviRadio Zadar. Zaradi meteornih voda so se nekatere ulice spremenile v rečna korita. V zgolj dveh urah je danes zjutraj padlo v Zadru 190 litrov dežja na kvadratni meter, kar je dvakrat več dežja od celomesečnega povprečja.

Voda je poplavila tudi intenzivni oddelek zadarske bolnišnice. Najbolj dramatično je na oddelkih kirurgije in ginekologije, zaradi česar bodo nujne paciente po potrebi prepeljali v Gospić in Šibenik, je napovedal hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić. Zaradi poplav so v nekaterih šolah odpovedali pouk, deli mesta pa so ostali brez električne energije.

You Tube / zajem zaslonske slike
“Zadar je kakor Florida,” je komentiral avtor posnetka …

Posebno dramatične so razmere so tudi v tamkajšnjem nakupovalnem središču Supernova. Poplavljene so številne mestne ulice, na katerih so obtičala vozila. Tudi na parkiriščih je videti avtomobile, ujete v vodi, ki dosega okna na vratih osebnih vozil. Na vseh osnovnih in srednjih šolah so odpovedali popoldanski pouk, v nekaterih mestnih soseskah nimajo elektrike. Popolnoma je poplavljeno tudi mestno pokopališče.

Težave tudi drugod

Neurje je pred tem povzročilo veliko preglavic prebivalcem na območju Pazina, Poreča in Rovinja, kjer je v 24 urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje za september. Gasilci so morali posredovati več kot 75-krat, večinoma zaradi poplavljenih stanovanjskih in kletnih prostorov, je poročala Nova TV na svoji spletni strani.

Bralka pa nam sporoča, da se z dramatičnimi razmerami srečujejo tudi na otoku Pašman.

Bralka Paty Lampreht
Poplavljeno parkirišče na otoku Pašman.

Bralka Paty Lampreht
Na Pašmanu je voda drla po ulicah.