Na plaži

Kopalcem pregledujejo torbe in prepovedujejo vnos hrane in pijač

M.K.
16. 7. 2017, 10.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Domačinom obmorskih mest je zaradi navala turistov vse težje priti do morja. O drastičnih razmerah poročajo iz Dubrovnika, kjer meščani brez zapletov ne morejo več priti na najbolj znano plažo Banje.

Profimedia
Na znameniti plaži Banje v imenu varnosti uveljavljajo režim, ki tako turistom kot domačinom še dodatno prazni denarnice.

Ob vhodu na priljubljeno mestno plažo je koncesionar postavil varnostnike, ki kopalcem ob vstopu pregledujejo osebno prtljago. Čeprav koncesionar takšno ravnanje opravičuje z varnostnimi razlogi in trdi, da to počnejo predvsem z namenom preprečitve vnosa alkohola, pa nekateri kopalci trdijo, da so jim odvzeli tudi denimo čips krompirček.

"To je zgolj zaradi preventivnih razlogov, ker veliko tujcev prinaša na plažo tudi steklenice vodke, piva in podobnih pijač. Odgovorni smo za vse osebe, ki prihajajo na našo plažo. Želimo le preprečiti, da bi se na plaži dogajalo pijančevanje in razbijanje steklenic. To je edini razlog, zakaj pregledujemo torbe," je za RTL pojasnila Antonela Topuzović, predstavnica koncesionarja plaža Banje.

Kaj smejo in česa ne?

Koncesionar na omenjeni plaži sicer v skladu s predpisi prodaja alkoholne pijače. Na obeh vhodih na plažo pa je postavil obvestilne table, na katerih prepoveduje vnos hrane in pijač. Meščani so zdaj v negotovosti, saj ne vedo čisto dobro, ali ima koncesionar to pravico.

Kaj sploh smejo in česa ne, se sprašujejo. "Ko prihajamo na plažo, nas prepričujejo, da ne smemo prinašati hrane na plažo, na vhodu nam brskajo po torbah, če želimo na nočno kopanje, naletimo na zaklenjena vrata. Kako naj zdaj vemo, ali je to prav ali ne," se je pritožila ena od občank.

"Takšna raven poseganja v zasebnost ni sprejemljiva, saj koncesionar nima v nobenem pogledu pravice omejevati kogarkoli pri uporabi živil. Zato takšen način nima pravne podlage v nobeni od pogodb, s katero so sklenjene koncesije," je za RTL povedal Ivo Klaić, načelnik pristojnega oddelka mestne upravne.

"Pregledal sem vseh deset koncesij, ki so bil izdane ne območju Dubrivnika, in prav v vseh je isti stavek, ki določa, da koncesionar ne sme onemogočati ali ovirati uprabo nobene od pomorskih dobrin," je povedal Marko Giljača, mestni svetnik liste Srđ je grad.

Kratko in jasno - na dubrovniške plaže smete prihajati tudi s pašteto, radlerjem in čipsom, povsem svobodno in ob vhodu vas nihče ne sme pregledovati ali vam kako drugače onemogočati dostop do dobrine morja, še piše index.hr.