Preventiva

Na bazenu zmeraj obujte natikače

ud
16. 7. 2017, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kjer je toplo in vlažno okolje, bomo zagotovo našli glivice. Obvarujte se pred glivično okužbo stopal, če pa vas je že doletela, preverite, kako si pomagati po naravni poti.

Profimedia
Ukrepajte pravočasno, da se na vaših stopalih in nohtih ne naselijo glivice.

Glivice ne prenesejo kislega okolja, zato si prizadete predele namažite z limoninim sokom

Glivična okužba nohtov in stopal lahko prizadene kogarkoli. Najpogostejša je v toplejšem letnem času, ko so naša stopala izpostavljena različnim površinam in majhnim poškodbam. Najugodnejša okolja za razvoj glivic so savne, bazeni, zdravilišča, skupni prostori za umivanje in še bi lahko naštevali.

Profimedia
Naredite si glineni obkladek, tako da si glino ovijete okoli prsta

Kako prepoznamo okužbo

PROPOLIS
Tudi ta pomaga preprečevati razvoj glivic. Nakapajte ga po prizadeti površini in si noht povijte. Preprečil bo bakterijske okužbe.

Lise in majhne pike so prvi znak glivične okužbe nohtov. Barva nohta se spremeni v rumenkasto in na nekaterih mestih se noht odebeli. V skrajnih primerih tudi odstopi. Stopala, ki so jih napadle glivice, so srbeča, rdeča, koža se z njih lušči.

Ukrepajte preventivno

Najlažje boste glivično okužbo stopal preprečili tako, da v omenjenih prostorih (bazeni, savne in podobno) obujete natikače. Po vsakem stiku vode s stopali si ta dobro osušite. Nikar ne pozabite na predel med prsti. Če ste pristaš športa, pa si med telovadbo obujte bombažne nogavice. Te si zamenjajte vsaj dvakrat na dan. Čevlji naj bodo iz čim bolj naravnih materialov in naj noge ne utesnjujejo. Po nošenju jih prezračite in vsaj dvakrat na teden tudi razkužite. Nohte si ne strizite čisto na kratko, saj lahko pride do poškodb in posledično lažjega vstopa glivic. Prav tako ne uporabljajte istega pribora za striženje nohtov na nogah in na rokah, da se okužba ne prenese.

Profimedia
Žive bakterije iz jogurta bodo uničile glivice na nohtih.

Boj z eteričnimi olji

Nasvet
Glivično okužbo je treba zdraviti
Ker gre za kronično okužbo, ki se sama ne pozdravi povsem, jo je treba načrtno zdraviti. Če nohti odstopajo, jih na teh predelih odstranjujte.

Ta so učinkovito razkužilo, ki lahko premaga nadležne glivice. Olje čajevca zmešajte z enako količino mandljevega, olivnega in kokosovega olja. Pripravek na prizadeto mesto nanašajte trikrat na dan.

Pomagajo tudi eterična olja sivke, oljčnih listov in geranije. Eterično olje horopita pa je celo primerljivo z raznimi mazili, ki jih kupite v lekarni.

Profimedia
Pomagate si lahko tudi s čebulnim in česnovim sokom.