Mobilna verzija
19:32 21. september 2017

Zaklenili so mu z lastnim drekom umazano kopalnico

mr Ljubljana
6 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

V nadaljevanju sojenja Anžetu Vidmarju, ki mu tožilci očitajo poskus uboja svaka Romana Zupančiča, sta pričali mladoletni nečakinji obtoženega.

anže vidmar, poskus uboja svaka

Obtoženi Anže Vidmar je vse od dogodka v priporu. Foto: Samo Strel

Petintridesetletnik se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašel, ker naj bi 1. decembra lani okoli 17. ure s kuhinjskim nožem dolžine 33 centimetrov planil nad svaka, ki je ležal v postelji.

Poskus uboja se je zgodil v stanovanjski hiši v Šmarci, kjer si obtoženi s sestro Evo, njenima mladoletnima hčerkama in Zupančičem deli streho. Vidmar je Zupančiča z nožem poskušal zabosti v glavo, vpil je, da ga bo ubil, a je oškodovancu uspelo napadalca odriniti, pri tem pa se je tudi nekoliko ranil po dlaneh. Potem je Vidmar odnehal, zatrjujejo tožilci.

Oškodovanec naj bi se porezal sam

Predkaznovan
Obtoženi Vidmar si je v preteklosti prislužil že dve pravnomočni obsodbi, in sicer zaradi groženj in nasilja v družini, ko je med drugim »po pomoti« klofnil eno od nečakinj.

Kot je znano, se šolani pek zagovarja, da kritičnega dne noža v rokah sploh ni imel, da si je oškodovanec tri centimetre dolgo rano na desni dlani zadal sam. Ob tem je pojasnil, da je v jezi res planil nad svaka, ki je počival, mu prisolil dve klofuti in ga za nekaj časa z obema rokama zadržal na postelji, vse to pa zato, ker so mu zaklenili kopalnico zaradi nerednega plačevanja dela stroškov. Po nenadni mamini smrti je namreč začel intenzivno piti, zaradi česar sta se z Zupančičem večkrat prepirala. Priznal je, da je »v žaru jeze« res dvakrat ali trikrat izjavil, da bo Vidmarja ubil. Verbalni spor se je po pripovedovanju obtoženca nadaljeval na hodniku, kjer je Zupančič Vidmarju zabrusil, da bo na pomoč poklical tri prijatelje iz Kočevja, Vidmar pa njemu nazaj, da bo v tem primeru najprej »nabil njega, potem pa še njegove tri prijatelje«. Zupančič naj bi nato odšel po nož, Vidmar pa se je skrival pred njim za nekimi vrati, zato ni prav dobro videl, kdaj in kako se je ranil, a predvideva, da mu je zdrsnilo na stopnicah.

Vse so mu vzeli, še »srati« ni mogel

Senat je včeraj, kot rečeno, zaslišal nečakinji obtoženega, stari 14 in 15 let, ki sta povedali nekoliko drugačno zgodbo, obe pa sta vztrajali pri izpovedbah v preiskavi. Kot je bilo slišati, so Vidmarju kopalnico zaklenili zaradi nevzdržnih razmer v njej. »Vse je bilo od dreka, ful je smrdelo, v straniščni školjki je bila vrečka moke, njegove cunje so smrdele v košu za umazano perilo, lijak je bil večkrat zamašen,« je notranjost orisala mlajša, starejša pa je povedala, da so mu pred tem že odklopili elektriko. Kritičnega dne sta obe po kosilu nenadoma slišali Vidmarja, kako vpije: »Kje naj se umivam in serjem?! – Ubil vas bom, vsi ste prfu******! – Vse ste mi vzeli, še srati ne morem!« Starejša je pojasnila, da je nato v kuhinji videla Vidmarja, kako je klečal na Zupančičevem trebuhu, z desno roko dvignjeno in stisnjeno v pest, ter mu grozil, da ga bo ubil, medtem ko noža v stričevih rokah za razliko od mlajše ni uzrla. Zupančič jima je nato naročil, naj pokličeta policijo, kar sta dekleti tudi storili, čeprav ju je Vidmar prepričeval, naj tega ne storita, da »ne bo nič narobe«.

Problematičen le pijan, pije pa pogosto

»Če bi imel v roki nož, bi bil bolj poškodovan,« je po zaslišanju nečakinj izjavil Vidmar. In še: »Roman mi je vse to podtaknil, ker me ne mara. Nikoli v življenju nisem nad nikomer dvignil noža, dal sem mu dve klofuti in to je to.« Na vprašanje sodnice, kako komentira izjave nečakinj, ki sta kljub mladosti zelo suvereno izpovedovali dogajanje kritičnega dne, pa je le na kratko dejal: »Nečakinji nista nič krivi.« Besedo je dobil tudi oškodovanec, ki je zanikal obtoženčeve navedbe in poudaril: »Desetih takih se ne bojim, kaj šele enega Vidmarja.«

Lov za resnico se bo nadaljeval konec avgusta, do takrat pa bo obtoženca pod drobnogled vzel sodni izvedenec psihiatrične stroke, predvsem glede njegovega pitja in obnašanja pod vplivom alkohola, saj je oškodovanec med zaslišanjem povedal, da je problematičen le, ko pije, pije pa pogosto, in »kadar je pijan, v njegovih očeh vidiš morilca«. Da je stanje doma nevzdržno, kadar je Vidmar pijan, izhaja tudi iz prebrane izjave njegove sestre Eve, ki je z eno od sosed dogovorjena, da se lahko njeni mladoletni hčerki ob Vidmarjevih izpadih kadarkoli na varno zatečeta tja.

Vaš prispevek