Nadloge

Nastavite sadne vabe in odstranite mušice

zf
16. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poleti in jeseni, ko je na naših krožnikih največ sadja, se v marsikaterem gospodinjstvu spopadajo z nadležnimi mušicami. Najdemo jih na sadju in v bioloških odpadkih, kjer se razmnožujejo.

Osebni album
Mušice posebej privlači vonj zrelega in gnijočega sadja ter kisa.

Gre za sadne ali vinske mušice, ki se pasejo po sadju in bioloških odpadkih, kjer odlagajo svoja jajčeca in se razmnožujejo s svetlobno hitrostjo.

Da bo sadje ostalo čim dlje sveže in se na njem ne bo pasel roj mušic, ga operite z vodo, ki ste ji dodali žličko sode bikarbone. Ta vonj sadja nekoliko nevtralizira, obenem pa iz lupine odstrani del nevarnih škropiv.

Mušice privablja vonj zrelega sadja, kisa in ne nazadnje tudi bioloških odpadkov, v katerih je gnilo sadje. V boju proti temu nadležnemu mrčesu je zato najpomembnejše, da najprej odstranite vse, kar mušicam diši. Gnilo sadje zavrzite, preostalo pa hranite v hladilniku, prav tako odprte sokove in smutije. Dobro pomijte posodo, v kateri ste hranili sadje, in kozarce, v katerih je bil sok. Pazite na to, da kisa ne pustite na pultu, redno odnašajte smeti in temeljito očistite kuhinjsko korito, saj se v njem pogosto zadržujejo ostanki hrane. Ko ste odstranili vsa morebitna gojišča mušic, pa pripravite vabo in jim dokončno napovejte vojno.

S kisom

Mešanica iz kvasa

V plastenko nalijte 2 decilitra vode, dodajte 2 žlici sladkorja, 2 žlici kisa in malo kvasa. Posodo postavite v bližino mušic. Ko se te zberejo na površini, tekočino odlijte in jo po potrebi nadomestite z novo. 

Mušice se ne morejo upreti vonju kisa. Najbolje je uporabiti jabolčni kis, ki ga zlijete v jogurtov lonček, tega pa nato pokrijete s prozorno folijo in jo pritrdite z navadno elastiko. V folijo z zobotrebcem naredite luknjico, skozi katero bodo mušice lahko prišle v lonček. Vonj jih bo namreč premamil, da bodo vstopile, ven pa ne bodo mogle in njihova usoda bo zapečatena.

S sadjem

Ker mušice obožujejo vonj sadja, jim lahko pripravite tudi tako imenovano sadno vabo. V visok kozarec položite kos zelo zrelega sadja, na primer banane, nato pa v kozarec postavite lijak z ožjim delom navzdol. Mušice bodo sledile vonju sadja v ustje lijaka, nazaj pa se ne bodo znale več vrniti.

Mlečni poparek

Zmešajte 120 gramov sladkorja, 2 decilitra mleka in 60 gramov mletega popra ter vse skupaj kuhajte na zmernem ognju 10 minut. Mešanico stresite v plitvo posodo in postavite na kuhinjski pult.

Z detergentom

V posodi zmešajte liter vode, dve žlici sladkorja, dve žlici belega kisa in nekaj kapljic detergenta za posodo. Posodo postavite na pult oziroma v prostor, kjer se zadržujejo mušice. Nadležne plenilke sadja bo seveda privabil vonj, past pa bo zanje usodna.

Stožec iz papirja

V kozarec položite kos zrelega sadja in ga prelijte z malo kisa. Iz lista papirja naredite stožec in ga namestite z ožjim delom navzdol. Tako bodo mušice zlahka prišle v kozarec, ven pa jim ne bo uspelo priti.