Izgubili so vse

FOTO: Iz goreče hiše rešili le svoja življenja

Gabrijel Toplak
16. 7. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Požar, ki naj bi ga po zadnjih ugotovitvah zakrivila napaka na električni napeljavi v predprostoru, je po nestrokovni oceni povzročil za okoli 30.000 evrov materialne škode.

Osebni arhiv družine Pečar
Družina se je zdaj začasno preselila k sorodnikom.
POMAGAJMO
Denar je mogoče nakazati na račun SI56 ‪0420 2000 0348 846, SKLIC: SI00 245 117,‬ OZ RK PTUJ, ‪Natašina pot 1A, 2250 Ptuj; namen: POMOČ PO POŽARU – družina Pečar.
Uporabniki A1 (prej Simobil in Amis) lahko darujejo tako, da pošljejo SMS s ključno besedo DOM (darujejo 1 evro) ali DOM5 (darujejo 5 evrov) na 1919. 

Pečarjevi, petčlanska družina s tremi mladoletnimi otroki,iz Drbetincev 29 v občini Vitomarci, naselja v Slovenskih goricah med Svetim Andražem in Cerkvenjakom, so spet na začetku. Ognjeni zublji so jim nedavno popolnoma uničili starejšo stanovanjsko hišo. Njihova stiska je še toliko večja, ker je mati otrok brezposelna; oče je sicer zaposlen kot avtomehanik.

Na ogenj jih je opozoril otrok

Kot je za Novice Svet24 povedala Marjana Tomaž Pečar, je ogenj sredi dneva, nekaj pred poldnevom, opazil otrok. »Obvestil je svoja brata in rešili so se v zadnjem hipu. Odnesli so le kolesa. Sama sem bila takrat za hišo, ta je popolnoma zgorela in ni več primerna za bivanje. Trenutno sta nas vzela pod streho tast in tašča,« razlaga Tomaž Pečarjeva. Dodaja, da hiša, ki so si jo počasi urejali, ni bila zavarovana. »Del hiše je bil iz leta 1883. Bil je butan, iz blata in slame. Zraven pa smo počasi dograjevali kopalnico, tudi centralno, za katero smo komaj novembra odplačali kredit. Delali smo toliko, kolikor so nam dopuščale finance,« pojasnjuje sogovornica.

V le nekaj minutah so izgubili popolnoma vse. »Zavedamo se, da smo ostali brez materialnih stvari, ki so nadomestljive. Najbolj hvaležna pa sem, da smo vsi živi in zdravi,« je sklenila Tomaž Pečarjeva. Intervencijo si bodo vitomarški gasilci še posebej zapomnili. Andrej Toš, namestnik poveljnika, pravi, da je šlo za enega zahtevnejših požarov v zadnjem času. Gašenje je trajalo dobrih sedem ur, delo pa so oteževali še veter, vročina in močan dim. Z ognjenimi zublji se je borilo več kot štirideset gasilcev z desetimi gasilskimi vozili.