Pasje radosti

Slovenske plaže, na katere smejo psi

zf
15. 7. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pasja vročina, ki nas je doletela v zadnjih dneh, ni nadležna samo nam, temveč predvsem hišnim ljubljenčkom. Še posebej moramo paziti, da imajo na voljo dovolj sveže vode za pitje. Če za vikend načrtujete osvežitev, pobeg na slovensko obalo, pa užitkov ne pozabite privoščiti tudi svojemu psu.

Profimedia
Psi se lahko kopajo povsod, kjer to ni izrecno prepovedano, ne smejo pa v bazene.
Psom je vstop na plažo prepovedan v Simonovem zalivu, na centralni plaži v Portorožu, pri svetilniku v Izoli ali na kopališču Žusterna. Tam vas lahko za prekršek oglobijo z zneskom od sto do dvesto evrov. 

Preverili smo, kje se lahko osvežite v družbi štirinožnega prijatelja. V Sloveniji še nimamo urejenih kopališč, ki bi dopuščala osvežitev tudi psom, smo pa našli nekaj zanimivih plaž in naravnih kopališč, kjer se bo tudi vaš pes lahko ohladil od poletne pripeke.

Avtokamp Strunjan

Kopanje v morju boste psu lahko brez slabe vesti omogočili na plaži v avtokampu Strunjan. Po skoku v morje nikar ne izpustite prijetnega sprehoda do Fiese ali strunjanske divje plaže, kjer mu lahko znova dovolite v vodo, saj ga na divjih plažah ob obali zagotovo ne bo nihče preganjal.

Rt Seča

Rt velja pravzaprav za divjo plažo, kjer boste srečali zelo malo kopalcev. Plaža je res nekoliko neudobna zaradi velikih kamnitih kock, vendar mirna. Ponuja čisto morje in precej več zasebnosti ter miru kot druge slovenske plaže. Do rta pridete mimo solin, na poti, ki vodi do vrta kaktusov. Omogočen je tudi dostop skozi kamp v Luciji, lahko pa se do plaže spustite s Formavive, kjer je urejena pot mimo Centra šolskih in obšolskih dejavnosti.

Izola

Če se boste po morsko osvežitev odpravili v Izolo, poiščite plažo Delamaris. Urejena je ob starem Delamarisu v Izoli. Popoldne sicer ne ponuja sence, in ne pozabite s seboj vzeti plastenke s sladko vodo, saj nimajo urejenega vodovoda, a se lahko pohvalijo z edino pasjo plažo pri nas.

Osebni arhiv Zorana Franca
Pri svetilniku v Izoli psi prav tako niso dobrodošli.

Portorož, Piran in Ankaran

Tako portoroška kot piranska plaža nimata izrecnih prepovedi za pse. Verjamemo pa, da se vaš pes ne bo najbolje počutil v gneči ljudi na portoroških pomolih ali betonskih plažah Pirana. Zato mu raje privoščite plažo v ankaranskem kampu, kjer bo precej več miru. Lahko pa se zapeljete tudi do Debelega rtiča.