Naravni antibiotiki

Drisko pozdravimo z žvečenjem žajblja

Zoran Franc
16. 7. 2017, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vas tudi v teh poletnih dneh pestijo bolezenski znaki prehlada? Blago vneto grlo, vnetje ušesa ali morda sinusov? Poskusite jih pozdraviti z naravnimi antibiotiki, ki imajo manj stranskih učinkov in ne spodbujajo razvoja odpornih bakterij.

Profimedia
Brusnice vsebujejo antioksidante, ki preprečujejo arterijske spremembe v rumeni pegi in tudi nastanek sive mrene.

Seveda boste po »resnih« zdravilih morali poseči, če je okužba resnejša ali traja dlje časa, takrat je treba obiskati tudi osebnega zdravnika. V tem času pa premislite, kaj je botrovalo temu, da ste staknili prehlad. Morda premočna klima? Se po kopanju niste takoj otrli z brisačo? Poglejmo, katere naravne različice spadajo med najboljše alternative sintetičnim antibiotikom.

Česen

Alicin v česnu učinkuje zdravilno pri razjedah ter zobnih in ušesnih vnetjih. Sicer pa je česen na splošno koristen pri preprečevanju širjenja patogenov. Uporabimo ga lahko na mestu okužbe ali ga zaužijemo s hrano. Zelo aktualna postaja denimo uporaba česnovega olja.

Čebula

Čebula je bogata z vitaminom C in antioksidanti, zato jo priporočajo pri gripi in prehladu ter proti povišanemu holesterolu. Študije kažejo, da naj bi z rednim uživanjem čebule zmanjšali tveganje za raka na črevesju in težave s pljuči.

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik izboljša odziv imunskega sistema na virusne in bakterijske okužbe, saj v telesu spodbuja izločanje snovi, ki se borijo proti boleznim. Poleg tega blaži vnetja in pomirja bolečine, posebno priporočljiv je pri zdravljenju bakterijskega sinusitisa in bronhitisa.

Žajbelj

Eterično olje in čreslovine iz žajbljevih listov se dokazano uspešno borijo proti bakterijam in virusom. Zato žajbelj s pridom uporabljamo pri vnetju črevesne ali želodčne sluznice in pri driski. Pogosto ga najdemo tudi v zobnih pastah in žvečilnih gumijih, saj pomaga pri težavah z dlesnimi, vnetem žrelu in razjedah v ustih.

Brusnice

Izvleček plodov brusnic pomaga pri vnetjih sečil, odplakovanju bakterij iz mehurja ter preprečevanju, da bi se te na stenah mehurja zadrževale in razmnoževale. Po zadnjih raziskavah naravni izvleček brusnic deluje antibiotično pri okužbah dlesni ter krepi imunski sistem.