Raziskava

Pivci kave živijo dlje?

G.G.
11. 7. 2017, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Strastni pivci kave se včasih kar s slabo vestjo srkajo tretjo, četrto ali peto kavo v dnevu. Nova raziskava pa jim daje “potuho”.

Profimedia

V zadnjem času prednjačijo raziskave, ki ugotavljajo pozitivne lastnosti pitja kave, so pa tudi takšne, ki izpostavljajo slabe strani, zlasti kadar gre za “prekomerno” nacejanje s tem črnim zvarkom.

Ena od novejših študij, t.i. raziskava EPIC, ki je bila objavljena v “Annals of Internal Medicine”, ponuja zanimive zaključke. Poenostavljeno povedano, pivci kave živijo dlje od ljudi, ki ne pijejo kave.

V raziskavo je bilo vključenih več kot pol milijona ljudi iz desetih evropskih držav. Po šestnajstih letih beleženja podatkov je umrlo okoli 42.000 oseb udeleženih v raziskavi. Ključna ugotovitev: verjetnost, da je v času preučevanja umrl resni pivec kave (moški) je bila 12 odstotkov nižja od verjetnosti smrti osebe, ki ne pije kave. Ženske “kofetarice” so na boljšem za 7 odstotkov.

Zdravnik Marc Gunter, eden od vodilnih pri raziskavi EPIC, umirja žogico. Pravi, da ni zadostnih dokazov, da bi lahko na podlagi te raziskave priporočali večje ali manjše pitje kave in tudi ne gre na splošno sklepati, da "pivci kave živijo dlje". Gotovo je, tako Gunter, da okoli tri skodelice kave na dan niso škodljive za zdravje, zelo verjetno pa ima kava pozitiven učinek – iz raziskave gre sklepati, da pitje kave ugodno vpliva na funkcijo jeter in krepi imunski sistem ter zmanjšuje možnost bolezni srca in ožilja.