Korupcijski škandal

Zahtevajo privedbo pevca Thompsona

uk
7. 7. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sodnica zagrebškega županijskega sodišča Irena Kvaternik je policiji odredila, naj hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona privede na septembrsko obravnavo v korupcijskem primeru Fimi media.

STA
Thompson trdi, da je denar dobil od dveh poslovnih prijateljev iz Nemčije.

Hrvaška davčna uprava je ocenila, da je Thompson utajil davke, zato je moral plačati 1,3 milijona kun (173.000 evrov) davkov. 

Perković se včeraj namreč znova ni odzval na poziv sodišča, naj kot priča nastopi na ponovljenem sojenju v tem primeru. Pričanje Thompsona zahteva obramba nekdanjega hrvaškega premierja in predsednika HDZ Iva Sanaderja, ki je prvoobtoženec v primeru Fimi media. Gre za ponovljeno sojenje, potem ko je vrhovno sodišče razveljavilo prvostopenjsko odločitev o večletnih zapornih kaznih za obtožence.

Plačilo

Za nastope v predvolilni kampanji HDZ leta 2007 naj bi denar prejel tudi eden najbolj priljubljenih hrvaških pevcev vseh časov Mišo Kovač. 

Sanaderjev soobtoženec, nekdanji šef hrvaške carine in blagajnik HDZ Mladen Barišić je preiskovalcem leta 2011 potrdil, da je »ikoni hrvaške desnice« Thompsonu na Sanaderjevo zahtevo na sedežu državne carine izročil 516 tisoč evrov, da nacionalistični pevec s proustaškimi prepričanji med predvolilno kampanjo leta 2007 ne bi pel za nobeno politično stranko. V HDZ, ki je tudi kot politična stranka na zatožni klopi, naj bi tako poskušali preprečiti Thompsonu, da bi nastopal na shodih skrajne desnice in pobral del glasov HDZ.

Promo foto
Mišo Kovač naj bi od HDZ prejel okoli 90 tisoč evrov.

Zanika obtožbe

Thompson je na prejšnjem sojenju zanikal vse obtožbe, a je potrdil, da je bil na sedežu carine. Pojasnil je, da »se je družil z ljubitelji njegove glasbe« pred stadionskim koncertom v Zagrebu. Priznal je tudi, da je kmalu potem kupil zemljišče v elitnem delu hrvaške prestolnice, a je dejal, da sta denar založila njegova poslovna partnerja iz Nemčije.