Interpelacija

Delavci v zdravstvu: ministrica posluša zdravstvene delavce

STA/B.K.
7. 7. 2017, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki so jo danes vložili poslanci SDS, v sindikatu delavcev v zdravstveni negi ter sindikatu zdravstva in socialnega varstva ne podpirajo. Po njihovem mnenju Kolar Celarčeva za razliko njenih predhodnikov ne sliši samo zdravnikov, ampak tudi druge zdravstvene delavce.

Arhiv
Fotografija je simbolična.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so pojasnili, da so razlogi za nepodporo interpelacije številni. "Ključni razlog pa je zagotovo dejstvo, da je to prva ministrica od zadnjih 13 ministrov v 12 letih, ki ne sliši samo zdravnikov, ampak tudi druge zdravstvene delavce in sodelavce v zdravstvu," je v izjavi za STA dejala predsednica sindikata Jelka Mlakar.

Po njenem mnenju ministrovanje Kolar Celarčeve "kaže v smer pridobivanja večjega deleža finančne pogače za zdravje ljudi, skrb za odpravljanje čakalnih dob in pripravo zakonskih podlag za večjo in transparentnejšo ureditev zdravstvenega varstva". Kot je opozorila Mlakarjeva, vzbuja skrb delovanje nekaterih politikov, ki od ministrice zahtevajo zdravstveno reformo, obenem pa rušijo sleherni predlog, ki ni iz njihovih vrst.

"Zato je v interesu vseh, ki jih zastopamo v sindikatu, da ministrica za zdravje dokonča mandat in izpolni obljube, ki jih je dala vsem nam. Lepo bi bilo, če bi ji pustili v miru dokončati zastavljene cilje in ne bi izgubili dveh mesecev zaradi interpelacije. Nenazadnje ji privoščimo malo dopusta. Zasluži si ga," je dodala Mlakarjeva.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije zaenkrat še niso utegnili prebrati interpelacije. "Smo pa že povedali, da ministrico podpiramo, da spelje zdravstveno reformo, kar pa je težko narediti, saj je nemogoče v enem mandatu narediti vse, kar so ji pustili njeni predhodniki zadnjih deset ali več let," je v izjavi za STA poudarila generalna sekretarka sindikata Dragica Kekec.

Po njenih besedah zdravstvena reforma ni le en zakon, temveč skupek najzahtevnejših zakonov, za katere je potreben konsenz parlamentarnih strank in širše javnosti. "Problem pa nastane, ko spremembe trčijo na različne interese. Vsi resorji zahtevajo več denarja, več denarja gre za policijo, za vojsko, za zdravstvo pa denarja ni, kar je po našem mnenju nedopustno."

Kot je še opozorila Kekčeva, je izgubo v bolnišnicah treba sanirati iz proračunskih sredstev, "saj je izguba posledica sistemske ureditve, bolnišnice kot javne zavode pa mora upravljati država kot ustanovitelj".

Sicer je SDS danes vložila že drugo interpelacijo zoper ministrico Kolar Celarčevo. Poslanka Jelka Godec je zanjo navedla več razlogov, zlasti pa so jih po njenih besedah vzpodbudile nekatere aktualne zadeve, tudi neurejeno stanje na ljubljanski pediatrični kliniki in pomanjkljivosti na področju zdravstvene zakonodaje.

Za razliko od sindikata delavcev v zdravstveni negi ter sindikata zdravstva in socialnega varstva so v zdravniškem sindikatu Fides in sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum podprli interpelacijo zoper Kolar Celarčevo.