Zdravstvo

Fides podprl interpelacijo Kolar Celarčeve, SD in DeSUS še neodločena

STA/B.K.
7. 7. 2017, 16.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V zdravniškem sindikatu Fides in sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum so podprli interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki so jo danes vložili poslanci SDS.

STA
Konrad Kuštrin

Po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina se v tem mandatu na področju zdravstva pravzaprav ni nič naredilo: "Tudi ne na področju zakonodaje, kar je pogoj za reševanje problematike čakalnih dob. Dialog z zdravniškimi organizacijami, vključno z zdravniško zbornico, je v primerjavi s prejšnjimi mandati na najnižji ravni. Brez strokovnih analiz se je ministrica lotila združevanja bolnišnic."

Posebej kritičen je bil do predlogov novel zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravniški službi: "Oba zakonska predloga sta nastala na hitro in brez soglasja strokovne javnosti oziroma zdravništva. Zdravniška zbornica ima po zakonu pravico in dolžnost, da sodeluje pri pripravi zakonodaje, pa je pravzaprav ni nobeden nič vprašal."

Do ministrovanja Kolar Celarčeve je kritičen tudi predsednik Praktikuma Igor Muževič. "Ministrici je tuja vsaka rešitev, ki vključuje zgledovanje po bolj solidarnih državah z boljšim zdravstvenim sistemom, saj ocenjuje, da si Slovenci zaslužimo politični prevzem financiranja in organizacije zdravstva," je poudaril.

Po Muževičevi oceni je ministrica oseba z izrazito skromnimi kompetencami na področju zdravstvenega varstva: "Na žalost je sveto prepričana, da te kompetence presegajo znanje tujih in domačih strokovnjakov ter da se znanstvene raziskave motijo, ko dokazujejo, da bo s svojimi ukrepi povečala umrljivost prebivalcev Slovenije."

V DeSUS in SD niso presenečeni nad interpelacijo

V koalicijskih DeSUS in SD glede na težave v zdravstvenem sistemu niso presenečeni nad interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki jo je vložila SDS.

Poslanec DeSUS in predsednik odbora DZ za zdravstvo Tomaž Gantar je v prvem odzivu na vloženo interpelacijo spomnil na pogoje, ki so jih Kolar Celarčevi postavili že ob prvi interpelaciji, a do danes niso bili izpolnjeni. Ukrepi, ki naj bi reševali težave, so po njegovem mnenju neustrezni in neučinkoviti, zato verjame, da so mnogi očitki ministrici na mestu.

Interpelacije še ni prebral, o ravnanju DeSUS na interpelaciji pa se bodo morali po njegovih besedah v poslanski skupini še pogovoriti.

Vodja poslancev SD Matjaž Han se strinja, da so vsi odgovorni za stanje v zdravstvu, a dodaja, da se ve, kdo nosi največjo odgovornost. Interpelacijo zoper ministrico je pričakoval, saj stanje v zdravstvu ni dobro, na kar glasno opozarja tudi SD, v kateri so že pred nekaj tedni izrazili pričakovanje, da bo o težavah v zdravstvu koalicija razpravljala na posebnem srečanju.

Tudi danes je Han, ki je v eni od izjav v minulih tednih ocenil, da je ministrici položaj ušel iz rok, izrazil upanje, da bo interpelacija pripomogla k temu, da se bodo na posebnem srečanju pogovorili o tem, kako naprej. Za zdaj je po njegovih besedah težko govoriti o ravnanju SD na glasovanju o interpelaciji oz. o podpori ministrici. Interpelacijo bodo v SD preučili in se o odločili.

Sicer je SDS danes vložila že drugo interpelacijo zoper ministrico Kolar Celarčevo. Poslanka Jelka Godec je zanjo navedla več razlogov, zlasti pa so jih po njenih besedah vzpodbudile nekatere aktualne zadeve, tudi neurejeno stanje na ljubljanski pediatrični kliniki in pomanjkljivosti na področju zdravstvene zakonodaje.