Epidemija ošpic

Obvezno cepljenje za 11 najpogostejših bolezni uvaja tudi Francija

S.R.
7. 7. 2017, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Starši v Franciji bodo morali od leta 2018 naprej svoje otroke obvezno cepiti proti 11 najpogostejšimi boleznimi.

Profimedia
Načrt je posledica hude epidemije ošpic.

V Franciji je trenutno obvezno samo cepljenje proti davici, tetanusu in otroški paralizi. Z novim načrtom, ki ga je v torek razkril premier Edouard Philippe, želijo obvezno cepljenje razširiti še na ošpice, hepatitis B, gripo, oslovski kašelj, mumps, rdečke, pljučnico in meningitis C.

Tovrstne spremembe je že prejšnji mesec napovedala francoska ministrica za zdravje Agnès Buzyn, ki je za časnik Le Parisien dejala, da so se za ukrepe odločili zaradi epidemije ošpic, ki pustoši po državi. Med letoma 2008 in 2016 so namreč v Franciji zabeležili kar 24.000 primerov ošpic in deset smrtnih primerov, povezanih z ošpicami, čeprav je cepivo državljanom široko dostopno. Buzynova je takrat dejala, da to za področje javnega zdravja predstavlja hudo težavo.

»Danes se v Franciji znova pojavljajo ošpice. Nedopustno je, da zaradi njih umirajo otroci: od leta 2008 jih je umrlo deset. Ker je to cepivo zgolj priporočljivo in ni obvezno, je precepljenost samo 75-odstotna, medtem ko bi morala biti za preprečitev te epidemije 95-odstotna. Enako težavo imam z meningitisom,« je takrat dejala.

Podobno v Italiji

Maja so se za podoben ukrep odločili tudi v Italiji, kjer morajo zdaj starši otroke, preden jih vpišejo v javno šolo, cepiti proti 12 najpogostejšimi boleznimi.

Strah pred cepivom je dobil velik zagon leta 1998, ko je bila v reviji The Lancet objavljena goljufiva študija zdravnika Andrewa Wakefielda, v kateri je trdil, da obstaja povezava med cepivi proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter pojavnostjo avtizma in črevesnih bolezni.

Wakefield zaradi resne poklicne kršitve ne more več opravljati zdravniške službe, revija pa je njegovo študijo umaknila, potem ko so v zvezi z njo ugotovili hudo navzkrižje interesov in ko so jo povsem diskreditirale študije drugih strokovnjakov.