Zakonska ureditev in datumi

Zaradi Jankovića zahteva Klemenčič pojasnilo

T.L./STA
7. 7. 2017, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pravosodno ministrstvo pričakuje do torka natančna pojasnila vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana.

Bobo
Goran klemenčič, pravosodni minister

Pravosodno ministrstvo v povezavi z odločitvijo preiskovalne sodnice, ki je v enem od primerov ugodila predlogu odvetnika Zorana Jankovića ter odredila izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem, zahteva natančna pojasnila vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana. Poročilo pričakujejo do torka.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu, so bili na podlagi objav v medijih v četrtek seznanjeni, da naj bi tožilstvo zamudilo rok za sprožitev kazenskega pregona v eni od zadev zoper ljubljanskega župana. V povezavi s tem so prejeli tudi več novinarskih vprašanj.

Poročilo morajo posredovati do torka

Ministrstvo je zato v skladu s pristojnostmi, ki mu jih daje zakon o državnem tožilstvu, od vodje Specializiranega državnega tožilstva Furlana nemudoma zahtevalo poročilo o omenjeni zadevi.

To mora med drugim vsebovati konkretno opredeljene podatke o časovnih okoliščinah obveščanja vodje tožilstva o stanju zadeve, o vsebini načrtovanih oziroma izvedenih ukrepov v zadevi ter o morebitnih ukrepih vodje tožilstva zaradi zagotavljanja učinkovitosti in enotnosti pregona.

"Dejstvo namreč je, da obstoječa zakonodaja vsebuje številne mehanizme, ki so uzakonjeni ravno z namenom obvladovanja tovrstnih tveganj, vendar pa morajo biti v praksi tudi uporabljeni," so zapisali na ministrstvu.

Specializirano državno tožilstvo mora poročilo pripraviti in posredovati do torka, ministrstvo pa bo odločitev o morebitnih nadaljnjih ukrepih sprejelo po proučitvi dokumentacije.

Na ministrstvu so ob tem opozorili, da prav takšni primeri krojijo podobo in vtis v javnosti o delovanju ali nedelovanju pravne države, zato v tej zadevi pričakujejo sodelovanje in odzivnost tako Furlana kot pristojne tožilke Blanke Žgajnar in generalnega državnega tožilca Draga Škete.

Ker dogajanje v zvezi s tem primerom po navedbah ministrstva deloma problematizira trenutno zakonsko ureditev, so izpostavili še to, da so bili pogovori v teh dneh o tem, ali gredo načrtovane spremembe kazenske zakonodaje, ki jih je za učinkovitejše delo organov odkrivanja, pregona in sojenja pripravilo ministrstvo, v pravo smer, precej obremenjeni z različnimi zatrjevanji o ustreznosti in zadostnosti obstoječe ureditve. Ta zatrjevanja pa se v odmevnih primerih, kot je ta, naenkrat diametralno spremenijo, so dodali.

Zahteval naj bi spolne usluge v zameno za redno zaposlitev

Zaradi sumov, da naj bi ljubljanski župan Janković od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti 17. decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi. Policija je kazensko ovadbo tožilstvu podala septembra lani, državna tožilka pa je zahtevo za preiskavo podala aprila letos.

Jankovićev zagovornik je 25. maja letos vložil predlog za izločitev dokazov, v katerem je zapisal, da se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel 17. oktobra 2016. Zahteva za preiskavo, ki je bila vložena aprila letos, je tako po navedbah zagovornika vložena več mesecev po poteku zakonskega roka.

Preiskovalna sodnica je predlogu ugodila in odredila izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem. Sklep še ni pravnomočen, tožilstvo pa je napovedalo pritožbo.

Vsi ti dokazi so sicer pomembni med drugim tudi v primeru suma jemanja podkupnin iz KPL.