Srečanje najmočnejših

FOTO in VIDEO: Vojna na ulicah, Melania Trump obkoljena

T.L.
7. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Obsedeno stanje na ulicah Hamburga, policija z okrepitvami, voditelji pa daleč od protestnikov.

Reuters
Melania Trump

Razmere na nemirnih ulicah Hamburga, mesta ki gosti zasedanje G20, so se hitro poslabšale že v jutranjih urah. Protestniki so napadli policijsko postajo v četrti Altona in ob tem zažgali tudi več vozil. V bližino železniške postaje so metali zažigalna sredstva, policija pa je zaradi tega meščanom svetovala, naj se območja in protestnikov izogibajo. 

Profimedia
Policija je protestnike, ki si mirno zasedli ulice, razgnala.

Policija z okrepitvami

Policija je že pred več urami sporočila, da so priprli 45 ljudi, poškodovanih pa je bilo 159 ranjenih policistov. Številke se spreminjajo iz ure v uro. Sicer pa se je po nočnih spopadih hamburška policija okrepila. Iz Berlina in Baden-Württemberga se je četi okoli 20.000 policistov v Hamburgu, pridružilo še 200 policistov, ki bodo skrbeli za varnost v času zasedanja G20.

Preberite še: VIDEO: Trumpova roka obvisela v zraku, v bran ženi poljski predsednik

Ker se protestniki na ulicah vztrajali kljub pozivom policije, naj se razidejo, se jih je policija lotila z vodnim topom.

Hamburška policija je na twitterju zapisala, da je strel signalne pištole danes skoraj zadel policijski heliopter, ki je preletaval območje.

Reuters
Goreli so avtomobili.

V soboto 100.000 protestnikov?

Na stotine protestnikov je pred začetkom srečanja G20, ki se odvija daleč od njihovih oči, skušalo prodreti skozi policijske blokade, izbruhnili pa so tudi spopadi (ob reki Elbi in Berliner Toru, kjer naj bi policijo napadlo 200 protestnikov). Več kot 10.000 protestnikov je, oblečenih v oblačila bele in vijolične barve, vzklikalo: "Izginite, izginite."

"Naš cilj je, da se prebijemo najprej v modro in nato v rdečo območje," je po poročanju medijev dejal Christian Blank iz protiglobalizacijskega gibanja Attack.

Reuters
Državniki nadaljujejo s srečanjem, kot da se na ulicah ne dogaja nič.

Skupina Block G20/Colour the Red Zone je objavila, da bodo storili vse, da bi prekinili zasedanje G20. Število protestnikov naj bi se v soboto povečalo 100.000 ljudi, kažejo predvidevanja, ki jih objavljajo različni mediji. 

Profimedia
Nemirne ulice Hamburga.

Protestniki so preluknjali avtomobilske pnevmatike na vozilu kanadske delegacije in razbili stekla na stavbi mongolskge veleposlaništva, tudi sicer je po mestu škoda velika.

Profimedia
Uničena vozila na ulici.

Melania obkoljena

Donald Trump je glavna tarča protestnikov, ki mu očitajo, da je prišel v Hamburg zato, da bi dosegel najboljše pogoje le za ZDA. Če pa že niso prišli do Trumpa, pa so se približali njegovi ženi. Okoli poldneva je skupina protestnikov obkolila objekt, v katerem biva Melania Trump, zaradi česar je prva dama ZDA ostala zaprta v rezidenci. "Policija nam ni dala varnostnega dovoljenja, da bi zapustili hotel," je dejala Stephanie GrishamMelaniina tiskovna predstavnica. "Zaradi tega se ni mogla udeležiti spremljevalnega programa za partnerje, česar se je zelo veselila," še poroča Politico. 

Na twitterju pa je Melania napisala, da je v mislih z vsemi, ki so bili ranjenih v protestih in da upa, da bodo vsi varni.

Profimedia
Policija je zahtevala okrepitve in jih tudi dobila.