Srečanje

Putin in Trump sta se dogovorila o prekinitvi ognja v Siriji

STA/B.K.
7. 7. 2017, 20.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Predsednika Rusije in ZDA sta se danes ob robu vrha G20 v Hamburgu dogovorila o prekinitvi ognja na jugozahodu Sirije. Prekinitev ognja, v katerega bo vključena tudi Jordanija, naj bi začela veljati v nedeljo, je po srečanju potrdil ameriški državni sekretar Rex Tillerson.

Reuters
Vladimir Putin in Donald Trump

Tillerson je ob tem dejal, da gre za pomembno regijo v Siriji. "To je naš prvi uspeh," je še dejal. Izrazil je tudi upanje, da bodo prekinitev spopadov kasneje razširili na druge predele Sirije.

Glede prihodnosti sirskega predsednika Bašarja al Asada je ponovil stališče ZDA, da za Washington v politični prihodnosti Sirije ni mesta za družino Asad. Priznal je, da še ni sprejeta odločitev, kako naj bi potekala morebitna predaja oblasti in odstop Asada.

Kot je še dejal ameriški državni sekretar, je ruski predsednik Vladimir Putin danes zanikal kakršnokoli vpletanje v ameriške predsedniške volitve lani. Ameriški predsednik Donald Trump je večkrat z njim načel to temo, je še dejal Tillerson.

Putin sam je po srečanju s predsednikom ZDA dejal, da se je s Trumpom pogovarjal o krizi v Ukrajini in Siriji ter boju proti terorizmu in kibernetskem kriminalu.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob tem potrdil, da sta se predsednika obeh držav osredotočila na konkretne zadeve, pogovori pa so potrdili, da ju vodijo nacionalni interesi. Kot je še dodal, sta se Putin in Trump tudi dogovorila o vzpostavitvi posebne rusko-ameriške delovne skupine, ki se bo ukvarjala z varnostjo na svetovnem spletu. Dogovorila sta se tudi o pospešitvi imenovanja novih veleposlanikov.

Prav tako sta po navedbah Tassa Putin in Trump zunanjima ministroma obeh držav naložila, da poglobita dialog o vseh vprašanjih, vključno s Severno Korejo.