Pred novim "izzivom"

FOTO: Anej se je rodil z okvaro obeh stopal

Gabrijel Toplak
7. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Oba starša sta trenutno brez zaposlitve, petletnik pa po operaciji potrebuje številne terapije, fizioterapije in delovne terapije ter tudi redno logopedsko terapijo.

osebni arhiv staršev
Imel je že štiri operacije in bil šest mesecev neprestano v mavcih.

V hiši v Slovenskih goricah, na naslovu Zgornji Jakobski Dol 13, živi sedem članov družine. Ob najstarejši 78-letni Idi Gradišnik še njena hčerka, 39-letna Petra Gradišnik, in njen partner, 48-letni Branko Bratuša, ter štirje otroci. Tanja je stara 16 let, Anemari 14, Taj sedem in Anej pet let. Slednji je tudi junak te zgodbe; rodil se je s hudo okvaro obeh stopal in zdaj potrebuje pomoč.

osebni arhiv staršev
Veliko svojega otroštva je preživel v bolnišnicah.

Imajo nov problem

Gradišnikova je povedala, da je za sinom že operacija stopal v Nemčiji, za katero so sami zbirali denar. »Moj sin Anej, ki se je rodil s prirojeno deformacijo stopal, je doslej prestal že štiri operacije ahilove tetive in bil šest mesecev neprestano v mavcih. Februarja pred dvema letoma je naredil prve štiri korake s pomočjo opornic, ki ga spremljajo zadnje leto in pol,« pojasnjuje mamica.

osebni arhiv staršev
Po operaciji potrebuje številne terapije, ki niso poceni.

Pretehtalo zdravniško mnenje

Družina se je zdaj znašla pred novim, na videz nerešljivim problemom. »Na podlagi zdravniškega mnenja nemških ortopedov smo se namreč odločili, da so slednji tudi opravili operacijo ter zagotovili ortoze. Sami smo takrat zbrali okoli 7500 evrov, a kaj ko po operaciji potrebuje še terapije. Imel naj bi jih najmanj štirikrat na teden, samo ena pa stane 30 evrov. Težava je nastala tudi z prevoznim sredstvom, saj se nam je prejšnje pokvarilo, drugega pa nismo zmožni sami financirati,« je pojasnila Gradišnikova.

osebni arhiv staršev
Kljub zdravstvenim težavam mu ne zmanjka nasmeha na obrazu.

Pomagajo lahko tudi bralci

Petletnemu Aneju Bratuši lahko pomagate tudi bralci časopisa Novice Svet24. »Želeli bi mu uresničiti največjo željo – da bi lahko hodil. Dobrodelno društvo Iz srca dam, kar imam zbira zanj prispevke na TRR 10100-0055709811 (namen: Pomoč Anej Bratuša), pomagati mu je mogoče tudi s poslanim sporočilom na 1919, z besedo ANEJ5,« je z mislijo na boljši jutri njenega sina zaključila Gradišnikova.

osebni arhiv staršev
Anej zdaj že hodi, a le s pomočjo.