Specialni povratnik

Boško kradel med dvema pogojnima

ja/Dolenjski list
7. 7. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

S pajdašem je lani pokradel za več kot tri tisoč evrov nakita in denarja. Izdale so ga biološke sledi na oknu. V zaporu bo dve leti in dva meseca.

J. A.
Bogdana Brajdiča - Boška sta na sodišče prišla bodrit oče Bogdan starejši in mama Erika.

Lani na martinovo so lastniki hiše na Brezovici pri Mirni doživeli neprijetno presenečenje: vlomilci so jim odnesli zlatnino in denar. Enega od storilcev so policisti prijeli, to je Bogdan Brajdič - Boško iz novomeškega romskega naselja Brezje.

Obtoženčev oče je pred nekaj leti skupaj z ženo v okolici Žužemberka ukradel, potem pa ubil in odrl psičko pasme beagle, s čimer sta si zakonca prislužila pol leta zapora.

Šestindvajsetletniku obtožnica očita, da je 11. novembra popoldne skupaj s pajdašem odprl pritlično kuhinjsko okno in vstopil v hišo. Pregledala sta prostore in odnesla precej zlatnine (ogrlico z medaljonom, uhane s kamenčki in podobno), srebrnine (uhane, verižico z obeskom, prstan), za nameček pa še 500 evrov gotovine. Lastnike sta oškodovala za najmanj tri tisoč evrov.

Ker vlomilca dela nista opravila brez napak, so kriminalisti odkrili sledi, ki so jih pripeljale do Brajdiča, drugega storilca pa niso mogli identificirati.

Krivdo priznal

Sodnica je Bošku na koncu izrekla takšno kazen, kot jo je predlagala tožilka, pa tudi odvzem protipravne premoženjske koristi v znesku 3000 evrov. 

Od 16. marca je Brajdič v priporu, pred kratkim pa je sedel na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča. Tožilka Karla Balažic Nahtigal je v primeru priznanja krivde predlagala eno leto zapora, potem pa še preklic dveh pogojnih obsodb (eno je izreklo ljubljansko, drugo pa novomeško sodišče), kar je pod črto pomenilo enotno kazen dve leti in dva meseca zapora.

»Krivdo priznam in strinjam se s kaznijo,« je bil jedrnat Brajdič, ki je imel v sodni dvorani družbo, saj sta na narok prišla njegova starša Bogdan in Erika. Sodnica Mojca Hode je predvsem očeta morala večkrat opozoriti, naj se umiri, saj je nekajkrat na vprašanja, ki so bila namenjena sinu, odgovarjal kar on.

»Ste specialni povratnik, v vašem primeru ni nobene olajševalne okoliščine. To kaznivo dejanje ste storili v času, ko ste prestajali dve pogojni dobi. Vprašanje, ali vam bo mogoče odvzeti tri tisoč evrov, saj nimate prihodkov, še socialno podporo so vam ukinili,« je med obrazložitvijo sodbe dejala sodnica.