Diplomacija

Tillerson: Kitajska naj bolj pritisne na Severno Korejo

B.K.
5. 6. 2017, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški zunanji minister je znova ostro obsodil kitajske teritorialne težnje v Južnokitajskem morju in Kitajsko pozval k povečanju pritiska na Severno Korejo.

Reuters
Rex Tillerson

Med obiskom Avstralije se je ameriški zunanji minister Rex Tillerson obregnil ob Ljudsko republiko Kitajsko in dejal, da se Združene države Amerike ne bodo pogajale glede kitajskega grajenja umetnih otokov v Južnokitajskem morju.

“Nasprotujemo kitajski izgradnji umetnih otokov v mednarodnih vodah in njihovi militarizaciji,” je dejal Tillerson ob robu ameriško-avstralskega vrha AmFin v Sydneyju.

“Kitajska je pomembna gospodarska in trgovska sila. Želimo si produktivnih odnosov, a ne moremo ji dovoliti, da svojo gospodarsko moč izrablja za to, da bi si kupila odvezo od ostalih problemov, pa naj gre za militarizacijo otokov v Južnokitajskem morju ali za manko potrebnega pritiska na Severno Korejo. Spoznati morajo, da z naraščanjem gospodarske in trgovske moči pridejo tudi varnostne odgovornosti.”

Zahteva več pritiska na Severno Korejo

Tillerson je komentiral tudi vrsto nedavnih testov balističnih jedrskih raket, ki jih izvaja severnokorejski režim. Ta po njegovih besedah ostaja grožnja regiji in svetu.

“Danes v en glas pozivamo Severno Korejo naj opusti nezakonit program jedrskega orožja. Kitajska in ostali regionalni partnerji naj prav tako povečajo svoje napore za reševanje te varnostne situacije, ki predstavlja grožnjo ne le regiji ampak celemu svetu,” je še povedal.