Regres

Javni uslužbenci, ste dobili izplačano polno ali znižano višino?

T.L./STA
5. 6. 2017, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Še vedno vsi javni uslužbenci ne bodo dobili regresa v polni višini, saj višina izplačil v višjih plačnih razredih ostaja nekoliko znižana.

Profimedia
Javnim uslužbencem z majsko plačo regres.

Z majsko plačo, ki jo del javnih uslužbencev dobi danes, bo izplačan tudi letošnji regres za letni dopust. Še vedno vsi javni uslužbenci ne bodo dobili regresa v polni višini, saj višina izplačil v višjih plačnih razredih ostaja nekoliko znižana. Je pa po drugi strani regres za najslabše plačane nekoliko višji.

Zakon o delovnih razmerjih določa, da se regres za letni dopust izplača najmanj v višini minimalne plače. Zaradi varčevalnih ukrepov v javnem sektorju pa je ta zadnja leta znižan.

Tudi za letos je višina regresa določena v dogovoru, ki je rezultat pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja. Z njim so se dogovorili, da bo regres v polni višini, torej višini minimalne plače (790,73 evra), letos pripadel zaposlenim od 17. do 40. plačnega razreda. Zaposleni od 41. do 50. plačnega razreda bodo dobili 600 evrov bruto, tisti v višjih plačnih razredih pa sto evrov manj.

Zaposleni do vključno 16. plačnega razreda pa bodo v skladu z dogovorom dobili regres v višini tisoč evrov bruto.