Napad v Londonu

Včasih je užival droge, nato pridigal otrokom, zdaj sejal smrt

R.T.
5. 6. 2017, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Britanska policija je izvedla več hišnih racij v vzhodnem delu Londona, po terorističnem napadu na Londonskem mostu, v katerem je umrlo sedem ljudi.

Reuters
Ženska žaluje ob cvetju na londonskem mostu.

Policija je aretirala skupno 12 osumljencev. Med pridržanimi je 7 žensk v starosti med 19 in 60 let ter 5 moških v starosti med 28 in 55 let. Enega izmed pridržanih moških naj bi kasneje izpustili, preiskave pa še trajajo.

Trije napadalci, ki so najprej v množico zapeljali kombi, nato pa z noži napadli mimoidoče pešce in goste bližnjih lokalov, so bili ubiti v policijski intervenciji.

Primarno domača grožnja

Komisarka metropolitanske policije Cressida Dick je zjutraj zatrdila, da je prioriteta preiskave ugotoviti, ali so napadalci delovali sami ali so bili povezani v širšo mrežo. “Zelo pomembna prioriteta za nas je seveda, da poskušamo ugotoviti, ali so delovali v navezavi s kom drugim,” je dejala v iozjavi za javnost. “Izvedli smo več hišnih preiskav v vzhodnem Londonu in zajeli ogromne količine forenzičnega materiala. Delujemo zelo hitro.”

Dickova je zatrdila tudi, da policija že pozna identitete vseh treh napadalcev, ki bi naj bili britanski državljani.  “Vedno bomo preverjali, če so bili napadi usmerjani iz tujine, a zanekrat se zdi, da grožnja s katero se soočamo ni usmerjana iz tujine. Vsi nedavni napadi izhajajo primarno od tukaj.”

Včasih užival droge, nato pridigal otrokom

Eden izmed treh napadalcev, ki so bili ubiti v toči policijskih nabojev, naj bi bil 27-letnik trenutno znan le pod psevdonimom Abz. Po poročanju časopisa Mirror naj bi prihajal iz soseske Barking v vzhodnem Londonu, kjer bi naj živel z ženo in dvema otrokoma.

Leta 2016 se je Abz pojavil v dokumentarnem filmu o džihadistih britanske televizijske hiše Channel 4, kjer je v londonskem parku molil k zastavi Islamske države. Bil je dobro poznan član lokalne skupnosti, po besedah sosedov pa je bil družaben sosed in pobožen musliman. Zaposlen je bil v transportnem podjetju, delal pa je tudi v restavraciji s hitro hrano KFC.

Britanski tabloidi sicer poročajo, da je pred časom užival droge in bil udeležen v nečednih poslih, a je navade popolnoma spremenil, ko se je versko radikaliziral. “Začel je ustavljati sosede na ulici in jih spraševati ali redno molijo in kdaj so nazadnje obiskali mošejo,” je za tabolid The Sun dejal neimenovani sosed. Islam naj bi pridigal tudi otrokom v bližnjem parku.

Domnevno naj bi bil sicer izključen iz lokalne islamske skupnosti in vržen iz mošeje, saj je začel podpirati Islamsko Državo.

Teroristična skupina je v nočnem napadu umorila 7 ljudi, še 48 pa jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država z retoriko, da naj bi šlo za enega izmed njihovih “samostojnih bojevnikov.”