Prostest

Noče vstati, ko zaigra himna

G.G.
6. 9. 2016, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Igralec ameriškega nogometa Colin Kaepernick se je odločil, da s klečanjem med igranjem ameriške himne opozarja na rasno diskriminacijo v ZDA.

Protest Colina Kaepernicka.

Nekateri so zaradi tega kritični do 28-letnega Kaepernicka, pravijo, da gre za nespoštovanje države, vojske, da je nepatriotsko, a ameriški predsednik Barack Obama ne deli njihovega pogleda. Prvi mož ZDA pravi, da je po ustavi to njegova pravica in dodaja, da raje vidi, da državljani z različnimi legitimnimi oblikami protesta opozarjajo na družbene probleme, kot pa da so tiho in se delajo, da je vse v najlepšem redu.

Kaepernick je s klečanjem na eno nogo med igranjem himne začel v pripravljalni tekmi prejšnji mesec. Odločil se je, da bo s tovrstno protestno prakso nadaljeval dokler ne bo »bistvenega izboljšanja« v odnosu policije do temnopoltega prebivalstva. »Ne bom vstal in pokazal ponosa za državo, ki zatira prebivalce drugačne barve,« je dejal po prvem protestu Kaepernick in dodal: »Zame je to pomembnejše od nogometa. Bilo bi sebično, da bi gledal stran. Na ulicah umirajo ljudje, krivci pa za to niso kaznovani.«

28-letni športnik ne ostaja le pri besedah. Milijon dolarjev bo namenil za skupnostne projekte, s katerimi naj bi izboljšali življenje v revnih predelih ameriških mest.

Njegove protest je medtem naletel na posnemovalce. Prejšnji teden se mu je pri »klečanju« pridružil soigralec Eric Reid, sledila pa je še nogometašica Megan Rapinoe.