Nad državo

SDS zaradi Janše v tožbo: zahtevajo skoraj 900.000 evrov

T.L.
6. 9. 2016, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Stranka toži državo za skoraj 900.000 evrov zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na volitve leta 2014

STA
Janez Janša

"V SDS od države terjamo plačilo 886.257,37 evrov zaradi posega državnih organov v demokratičnost volilnega procesa z nezakonitimi sodbami v aferi Patria, hkrati pa javno predlagamo državnemu pravobranilstvu, da to odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek in ostalih sodnic in sodnikov ter tožilcev, ki so krivo tožili in sodili v zadevi Patria," so v stranki zapisali v obvestilu na spletni strani.  

Stranka je tožbo vložila preko odvetniške družbe Matoz na Okrožno sodišče v Ljubljani. Prepričani so namreč, da je z zaporom predsednika SDS Janeza Janše in, kot zapišejo, nezakonito sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani in "kasnejšimi pristranskimi in nezakonitimi postopki proti Janezu Janši, kar se je izkazalo tudi v odločitvah Ustavnega sodišča Republike Slovenije", SDS nastala velika premoženjska škoda.

V stranki so zdaj formalizirali, kar so ponavljali zadnja leta: češ, da je razvoj dogodkov v primeru Patria in zaporu Janeza Janše pokazal, da naj bi šlo za vnaprej načrtovano rušitev predsednika stranke SDS, da se onemogoči največjo opozicijsko stranko na državnozborskih volitvah. V stranki zapišejo, da so se ta prizadevanja tudi uresničila, saj da je SDS na predčasnih volitvah 2014 dosegla veliko slabši volilni rezultat, kot so ga napovedovale ankete pred volitvami vse do dne, dokler predsednik SDS ni moral na prestajanje zaporne kazni.