Svet

Trumpa zapustili temnopolti duhovniki

T.C.
1. 12. 2015, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodilni predsedniški kandidat republikancev Donald Trump je v ponedeljek ostal brez napovedane podpore 100 temnopoltih duhovnikov, čeprav je po srečanju v svojem razkošnem pozlačenem kompleksu trdil, da je bilo podpore veliko. Potem je odpotoval v Georgijo, kjer je več ur žalil vse počez.

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je jutro znova začel z besnim pisanjem tvitov.

Reuters
Napovedal je že, da bo na južni meji ZDA zgradil zid.

Ameriški predsedniški kandidati so doslej na svojih političnih zborovanjih bolj ali manj razlagali svoja politična ali gospodarska stališča ali predstavljali program, ki ga bodo skušali uresničiti, ko jim uspe priti v Belo hišo. To ne velja za Trumpa, ki na svojih zborovanjih, kamor pride po več tisoč ljudi, čas porabi za žalitve političnih nasprotnikov ali tudi zaveznikov.

Dokler je zabavno, je vse dovoljeno, poleg tega pa večje, ko so žalitve, večja je Trumpova podpora med republikanskimi volivci. Zato je pretekli teden izjemno odmevala napoved, da bo k Trumpu priromalo 100 temnopoltih duhovnikov raznih protestantskih ver in mu po sestanku družno izrazilo podporo za zmago na volitvah.

Povabljeni na druženje s Trumpom so se takoj soočili s plazom kritik in groženj, naj potem kar pozabijo na svoje farane, ki si bodo našli druge cerkve. Vsaj tega v Ameriki nikoli ne zmanjka. Trumpov volilni štab je potem v nedeljo sporočil, da družne podpore stotih ne bo, niti novinarske konference po sestanku.

STA
Za Trumpa v boju za osvojitev nominacije nobena republikanska dogma ni sveta.

Novinarji so vseeno čakali, saj gre za Trumpa, ki spet ni razočaral. Prišel je pred kamere in zatrdil, da je dobil "veliko, veliko" podpore, ter jo urno ucvrl pred vprašanji, koliko je to "veliko" natančno. Pred kamere je stopil s temnopolto Omaroso Manigault, ki je nastopala v prvi izdaji njegove oddaje Vajenec, danes pa je duhovnica.

Dejstva za Trumpa niso bila nikoli pomembna, saj niso zabavna in ne prinašajo volilnih glasov, zato bo sedaj med kampanjo podpornikom prodajal, da ima podporo temnopolte skupnosti.

Podobno pravi tudi za Latino-Američane, ki jih je užalil takoj na začetku svoje kampanje, ko je mehiške priseljence označil za posiljevalce in kriminalce. Demokrati so zaradi sanjskega sveta, ki si ga okrog sebe ustvarja Trump izjemno veseli.

Nasprotno republikanska stranka pred volitvami, ki bi jih že zaradi zgodovine morala dobiti, trepeta pred tem, da ji bo Trump uničil zmago. Vplivni republikanci z veliko denarja so zato že ustanovili poseben odbor za politično akcijo, katerega namen so le napadi na Trumpa.

Newyorškega milijarderja to nič ne moti in uživa kot že dolgo ne. Več tisoč podpornikov v Maconu v Georgiji mu je navdušeno ploskalo in vzklikalo "ZDA!, ZDA!", čeprav je le žalil.

arhiv Svet24
Donald Trump je bojno razpoložen.

Demokratu Bernardu Sandersu je po operaciji kile zaželel počivanje v miru, Clintonovo je označil za zločinko, podpornika, ki je kričal, da je predsednik ZDA Barack Obama butec, pa je vzpodbujal, naj to pove bolj na glas. Privoščil si je tudi televizijo CNN, ko je dejal, da ji bo zaračunal pet milijonov dolarjev, če ga želi na naslednjem soočenju republikanskih kandidatov sredi decembra. Trump se zaveda, da ljudje gledajo soočenje večinoma le zaradi njega.

Napovedal je, da bo denar namenil veteranom, po navdušenju množice pa se je potegnil nazaj in dejal, da se je spet le šalil saj, če ga ne bo, bodo rekli, da je strahopetec, Trump pa ni strahopetec.

Pred dnevi se je norčeval iz invalidnosti enega od novinarjev New York Timesa, kaj je spet, kot že tolikokrat, sprožilo izlive ogorčenja, Trumpova podpora pa je le narasla. Vsem, ki ga zaradi nesramnosti kritizirajo, je v ponedeljek sporočil, da je to njihov problem, ker nimajo smisla za humor, saj se le šali, ko žali vse po vrsti.

Njegovi lasni vložki dvigujejo prah.