Po pokolu

Obama na čustvenem obisku Orlanda

M.K./STA
16. 6. 2016, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes pripotoval v Orlando, kjer se v dvorani Amway center srečuje s sorodniki žrtev nedeljskega pokola, policisti in reševalci ter preživelimi napada, ki ga je v homoseksualnem klubu Pulse izvršil 29-letni Omar Mateen.

Profimedia
Predsednika Obamo je na letališču sprejel župan Orlanda Buddy Dyer.

Obama je s seboj pripeljal republikanskega senatorja Marca Rubia, ki ga je med tekmo za republikansko predsedniško nominacijo ostro napadal. Nominacijo je osvojil newyorški milijarder  Omar, ki je po napadu obnovil poziv za prepoved vstopa muslimanom v ZDA in Obamo obtožil, da je na strani teroristov.

Politiziranje je dal na stran poleg Rubia tudi republikanski guverner Floride Rick Scott, ki doslej prav tako še ni našel ničesar pozitivnega v Obami. Takšne tragedije so v ZDA tradicionalno čas, da se politične razlike in zmerjanja začasno odložijo na stran, vendar v ZDA doslej še ni bilo predsedniškega kandidata kot je Trump.

Obama v Orlandu ne bo imel govora, ampak se bo le več ur pogovarjal z ljudmi, njegov obisk pa je namenjen izrazu solidarnosti z Orlandom in celotno LGBT skupnostjo.

Za Trumpa je primer jasen, torej da je teroristični napad po nalogu Islamske države (IS) izvedel Afganistanec, kar se ne bi zgodilo, če bi muslimanom prepovedali vstop v ZDA.

Omar Mateen je bil Američan, rojen v New Yorku, policija preiskuje pričevanja in dokaze, da je bil prikriti homoseksualec v bitki sam s seboj in svojo spolnostjo kot sin očeta, ki homoseksualnost opredeljuje kot nekaj, kar mora kaznovati bog. FBI ga je pred leti preiskoval in ugotovil, da se je širokoustil s podporo in zvezami z različnimi med seboj sprtimi terorističnimi organizacijami.

Pravi motiv za napad, v katerem je umrlo 49 ljudi, ranjenih pa jih je bilo 53, za zdaj še ni znan, čeprav ni nobenega dvoma, da je strupena ideologija IS s pomočjo sodobne komunikacijske tehnologije sposobna omrežiti tudi številne nezadovoljneže in motene osebnosti na Zahodu, ki iščejo smisel življenja.