Streljanje v Orlandu

FOTO: To so prve žrtve ponorelega strelca

T.L.
13. 6. 2016, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Priče pravijo, da se je med divjim streljanjem 29-letni napadalec smejal.

Facebook
Edward Sotomayor Jr.

Žrtve največjega množičnega strelskega pokola v ZDA dobivajo obraze. Doslej so identificirali 18 žrtev pokola, njihova imena pa so objavili na spletni strani mesta Orlando. Pod streli 29-letnega Omarja Mateena je v nočnem klubu Pulse v Orlandu na Floridi umrlo 50 obiskovalcev kluba, 53 ljudi pa je bilo ranjenih.

V polnem klubu se je bilo okoli 2. ure zjutraj, ko se je začela grozljivka, težko izogniti strelom napadalca, ki se je po izjavah prič med divjim streljanjem smejal. Kot so povedali preiskovalci, je pod streli na mestu umrlo 39 obiskovalcev, 11 pa jih je bitko za življenje izgubilo kasneje v bolnišnici.

Prva imena objavljena, seznam bo še daljši

Med žrtvami so Edward Sotomayor Jr. (34),  Stanley Almodovar III (23), Luis Omar Ocasio-Capo (20),  Juan Ramon Guerrero (22), Eric Ivan Ortiz-Rivera (36), Peter O. Gonzalez-Cruz (22), Luis S. Vielma (22), Kimberly Morris (37), Eddie Jamoldroy Justice (30), Darryl Roman Burt II (29), Deonka Deidra Drayton (32), Alejandro Barrios Martinez (21), Anthony Luis Laureanodisla (25), Jean Carlos Mendez Perez (35), Franky Jimmy Dejesus Velazquez (50), Amanda Alvear (25), Martin Benitez Torres (33), Luis Daniel Wilson-Leon (37).  Seznam se bo žal v naslednjih dneh in urah še podaljševal.

V javnosti se pojavljajo pretresljiva pričevanja svojcev žrtev in tistih, ki so masakr preživeli.

Mati zaman čakala sina

Mati ene od žrtev je povedala, da je spala, ko je po mobilnem telefonu sprejela sporočilo sina Eddija. Napisal ji je, da se v klubu strelja, da je v kopalnici in da strelec prihaja. "Ima nas. In je tukaj z nami". To so bile Eddijeve zadnje besede. Mati Mina Justice je v nedeljo zjutraj pred klubom iskala informacije o sinu. Nihče ni vedel, kaj je z njim, saj na mobilni telefon sin ni bil več dosegljiv. "Njegovo ime se še ni pojavilo. Imam slab občutek," je dejala po poročanju Daily Maila. V ponedeljek zgodaj zjutraj je izvedela, da je njen sin na seznamu žrtev.

Prva potrjena žrtev pokola je bil Edward Sotomayor, ki je delal kot potovalni agent za podjetje ALandChuck Travel in je po besedah šefa Ala Fergusona veljal za "legendo" v poslu.  Ferguson je za medije še dejal, da je Sotomayor svojemu partnerju, ki je odšel do avta, javil, naj se ne vrača v klub in da je na varnem v kopalnici.

Farmacevtski tehnik Stanley Almodovar III je bil druga identificirana žrtev. Njegovi starši so se sicer preselili v Puerto Rico, ko je mati zbolela z rakom, vendar pa je bila v času tragedije v Orlandu.  Rosalie Ramos je pripravila sinu nekaj prigrizkov, saj je vedela, da po noči v klubu rad kaj malega poje. Kmalu pa je prejela klic, da je njen sin ustreljen. Stanley je usodnega večera na Snapchatu objavil video, v katerem pleše in prepeva v klubu. Nihče ni pomisli, da bo že čez nekaj ur umrl v bolnišnici v Orlandu.

Sotomayor, Almodovar, Ocasio-Capo in Guerrero so bili prvi štirje, za katere je policija iradno sporočila, da so umrli pod streli napadalca.