CIA svari

Ameriški napadi niso zmanjšali terorističnih sposobnosti IS

M.K./STA
16. 6. 2016, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skrajna skupina Islamska država (IS) je zaradi ameriških napadov v Iraku in Siriji utrpela precejšnje izgube, ki pa niso omajali njene sposobnosti izvesti napade drugje po svetu.

Twitter
Direktor Centralne obveščevalne agencije John Brennan

"Kljub našemu napredku v boju proti IS tako na bojišču kot finančnem področju nismo uspeli zmanjšati globalnega dosega teroristične organizacije za izvedbo terorističnih dejanj," opozoril direktor ameriške obveščevalne agencije Cia John Brennan v nastopu pred člani odbora ameriškega senata za obveščevalne službe.

Koalicija na čelu z ZDA, ki že od avgusta 2014 napada položaje IS v Iraku in Siriji, je sicer uspela izriniti džihadiste iz mnogih strateško pomembnih mest, kot je Ramadi. Tako so napadi na zakladnice denarja IS in njegovo infrastrukturo za tihotapljenje goriva prizadeli tudi sposobnost IS za financiranje.

"Vendar se IS hitro prilagaja in izgube že pokriva preko novih davkov ter tihotapljenja. Čeprav se fizična moč organizacije zmanjšuje, ta nadaljuje z napadi v tujini," je dejal Brennan.

"Po naših ocenah IS šola in skuša premeščati operativce za nove napade. Ima velike skupine borcev, ki prihajajo iz zahodnih držav, in bi lahko potencialno izvedli napade na Zahodu," je še opozoril Brennan.

Za dobrih deset tisoč manj borcev kot lani

Brennan opozarja, da bo IS okrepil "gverilske" napade po svetu, ker v Siriji in Iraku izgublja ozemlje, denar in ljudi. Lani je bilo tam okoli 33.000 borcev, danes pa jih je po ocenah Cie največ 22.000. Kar 8000 jih je v Libiji, Boko Haram je z več tisoč borci postala "podružnica" IS na zahodu Afrike, zelo sposobna je tudi IS na Sinajskem polotoku, navaja poročilo Cie.

Slabše jim gre v Jemnu, kjer imajo le nekaj sto borcev, in na območju Afganistana ter Pakistana, kjer imajo največ moči talibani, ti pa ne dopuščajo "konkurence". A Brennan pravi, da je IS danes po številu borcev in dosegu nevarnejša od mednarodne teroristične mreže Al Kaida, ki je prevzela odgovornost za napad v New Yorku 11. septembra 2001.

Tudi "samotni volkovi" so zelo nevarni

Brennan je sicer v današnjem nastopu pred člani odbora ameriškega senata za obveščevalne službe spregovoril tudi o nedeljskem napadu v Orlandu, v katerem je napadalec ustrelil 49 obiskovalcev gejevskega nočnega kluba in jih ranil 53. Pojasnil je, da Cia ni našla nobenih direktnih povezav med napadalcem in katero koli tujo teroristično skupino. Napadalec, 29-letni Omar Saddiqui Mateen, naj bi namreč med napadom izrekal zvestobo Islamski državi.

Taki "samotni volkovi" so zelo nevarni, ker jih skoraj ni mogoče odkriti, če se pred napadom ne izpostavljajo, IS pa po Brennanovih besedah verjetno pošilja teroriste na Zahod tudi pomešane med begunce.

Po oceni Cie sicer kalifata v Iraku in Siriji ne bo, ker bo IS kmalu ostal brez ozemlja, bo pa vse bolj nevarno v državah, kamor bodo borci IS potem pobegnili.