Vroče

Denar sprl novogoriške mestne svetnike

pk
16. 6. 2016, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V mestnem svetu je napeto zaradi svetniške skupine Goriška.si, ki predlaga sprejem splošnega akta, na podlagi katerega bi bilo omogočeno povračilo stroškov svetniškim skupinam in samostojnim svetnikom iz naslova njihovega delovanja. Ali res ne dobijo že dovolj denarja za svoje aktivnosti?

STA

Lista Mateja Arčona je ostro proti njihovemu predlogu, saj ta pravi, da bi na ta način po nepotrebnem dodatno obremenili občinski proračun. Letno bi, če bi bil akt sprejet, moralo iz proračuna za naloge svetnikov in svetniških skupin okoli 34.000 evrov več.

Za 38.400 dodatnih evrov bi bil, po oceni nasprotnikov predloga, na letni ravni obremenjen proračun Mestne občine Nova Gorica oziroma 153.600 evrov na mandat. 

Pobuda jih je presenetila

»Na sejah mestnega sveta skupina Goriška.si opozarja na preudarno porabo občinskega denarja, zato nas malo preseneča njihova pobuda,« pove vodja svetniške skupine Lista Mateja Arčona, Aleš Markočič. Doda, da se jim zdi višanje stroškov na ta račun nepotrebno, celo nesmiselno.

»To bi bila nepotrebna obremenitve. Ta denar bi raje vložili kam drugam, marsikje je namreč bolj potreben,« še poudari Markočič. Naš sogovornik še pojasni, da če bo predlagan akt sprejet, bo proračun dodatno obremenjen za 38.400 evrov letno oziroma 153.600 evrov na mandat.

Kateri so glavni argumenti obeh strani

Na eni strani nasprotnike predloga, Listo Mateja Arčona, skrbijo dodatni stroški – nepotrebno breme za proračun –, predlagatelji pa menijo, da bi plačevanje stroškov lahko vplivalo na višjo kvaliteto dela in posledično odločanja mestnega sveta ter na zmanjšanje korupcijskega tveganja. 

To je že urejeno

Nasprotniki predloga povedo, da Mestna občina Nova Gorica (MONG) že ima veljavni Pravilnik o višini in načinu določanja sejnin in drugih prejemkov za člane mestnega sveta, delovnih teles, drugih občinskih organov ter svetov krajevnih skupnosti. Po tem pravilniku imajo pravico do sejnine, do povračila stroškov prevoza za prihod na sejo in za opravljeno službeno pot, ki je povezana z opravljanjem funkcije, do dnevnice za službeno potovanje in pravico do povračila stroškov prenočevanja na službeni poti. Poleg tega občina vsem omogoča brezplačno uporabo prostorov in dvoran za organizacijo sestankov, srečanj, okroglih miz, fotokopiranje gradiv, nudi tudi administrativno pomoč.

osebni arhiv
Klemen Miklavič iz Goriške.si poudarja, da ne predlagajo ničesar, kar potencialno ne obremenjuje proračuna že zdaj.

Zaradi kvalitete

Svoj predlog po plačevanju stroškov Goriška.si argumentira z višjo kvaliteto dela in posledično odločanja mestnega sveta ter z zmanjšanjem korupcijskega tveganja. Nasprotnike predloga, svetniško skupino Lista Mateja Arčona, take izjave žalostijo, ker, kot povedo, spominjajo na ceneno populistično floskulo zlorabe pojma korupcija, ki je značilna za stranke skrajnih političnih polov.

»Taka obrazložitev nas lahko tudi močno skrbi. Če so v Goriški.si ali pri njihovih podpornikih zaznali težnje po koruptivnosti v mestnem svetu, zakaj jih niso prijavili ustreznim organom in z vsem tem seznanili ostale akterje v mestnem svetu,« se sprašujejo svetniki iz Liste Mateja Arčona.

Aleš Markočič, vodja svetniške skupine Lista Mateja Arčona: »To bi bila nepotrebna obremenitve. Ta denar bi raje vložili kam drugam, marsikje je namreč bolj potreben.« 

Predlagatelje skrbi

Obširnejši komentar in pojasnila predlagateljev je podal njihov Klemen Miklavič, ki je najprej izrazil skrb, da je bila obravnava predloga njihove svetniške skupine umaknjena z dnevnega reda. »Okrog umika točke bo še vroče, saj v Goriški.si domnevamo, da je umik zloraba občinskega uradništva v politične namene. Vendar to še preverjamo,« pravi.

Poudari tudi, da njihova skupina ne predlaga ničesar, kar potencialno ne obremenjuje proračuna že zdaj, temveč bi le uredilo obstoječe stanje. »Predlagamo pravilnik, s katerim bi uredili koriščenje obstoječih (zakonskih) možnosti svetnikov, da dobijo povrnjene nekatere stroške za svoje delovanje; na primer za najem dvoran za javne razprave, potne stroške za goste okroglih miz, organizacijo posvetov s krajani v krajevnih skupnostih, predavanja ... Torej je namen pravilnika ureditev po zgledu drugih občin,« razloži Miklavič.

Goriška.si zatrjuje, da predlaga uresničitev pravilnika, s katerim bi uredili koriščenje obstoječih (zakonskih) možnosti svetnikov. 

Ostre kritike

»Gre pa predvsem za poskus spremembe ustaljene prakse v mestni občini. Prepričani smo namreč, da je z občino nekaj hudo narobe in da ne bo dovolj, da zgolj opozarjamo ter kritično presojamo neambiciozno in povprečno vodenje MONG. Jedro težave vidimo v nedejavnem političnem delu, saj imamo neodločnega župana, ki ni dokazal, da vidi daleč v prihodnost, in pasiven mestni svet, ki se odziva zgolj na predlagane točke dnevnega reda. To pomeni, da občino vodijo uradniki, kar je nedemokratično ter neizogibno vodi v nadaljnji zaton mesta in regije.«