Nezaupnica

Padla vlada na Hrvaškem

M.K./STA
16. 6. 2016, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaški sabor je danes z veliko večino izglasoval nezaupnico predsedniku vlade Tihomirju Oreškoviću. Po večurni razpravi o nezaupnici, ki so jo vložile stranke vladne koalicije, je za nezaupnico glasovalo 125 od 137 navzočih poslancev.

sta
Tihomir Orešković - vrhunski menedžer in neuspešen premier. Na čelu desnosredinske vlade je obstal manj kot pet mesecev, danes pa ga je s položaja odnesla nezaupnica v saboru.

Proti jih je glasovalo 15, dva sta bila vzdržana. Z Oreškovićem bo morala oditi tudi desnosredinska vlada.
To je prvič v hrvaški zgodovini, da je sabor razrešil premierja in hkrati vlado.

Orešković je na čelo Banskih dvorov prišel z visokega menedžerskega položaja v izraelski farmacevtski družbi Teva. Obljubil je krepitev hrvaškega gospodarstva in življenjskega standarda prebivalcev.

Vladna Domoljubna koalicija, ki je januarja predlagala Oreškovića za premierja in prejšnji teden sprožila postopek glasovanja o njegovi nezaupnici, namerava pridobiti najmanj 76 poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine in podporo svojega novega kandidata za mandatarja Zdravka Marića, ki je minister za finance v vladi, ki bo od danes opravljala tehnične posle.

Opozicija na čelu s SDP pa pričakuje, da bo njej uspela zbrati podporo najmanj 76 poslancev za razpustitev sabora, ker si želijo čimprejšnjih predčasnih parlamentarnih volitev. Posebno zahtevo za razpustitev sabora so vložili tudi poslanci dosedanje parlamentarne večine Mosta neodvisnih list, pa tudi edini poslanec opozicijskega Živega zida.

Orešković je po razrešitvi stopil pred novinarje in dejal, da so po padcu vlade rešitev predčasne parlamentarne volitve, ki jih večina državljanov tudi pričakuje. Povedal je, da bodo nadaljevali delo kot tehnična vlada ter da bodo zaradi spremenjenih okoliščin vladno sejo, ki je bila napovedana za petek, preložili na ponedeljek ali torek.

Že jutri posvetovanja o novi vladi

Iz urada predsednice države so danes sporočili, da bo predsednica že v petek začela posvetovanja o novi vladi s predstavniki parlamentarnih strank in manjšin.

V primeru neuspeha oblikovanja nove parlamentarne večine bo predsednica države razpustila sabor in razpisala predčasne volitve. Ustava tudi določa, da je sabor mogoče razpustiti, če to podpre najmanj polovica poslancev. Predsednik sabora Željko Reiner zaenkrat ni želel na dnevni red sabora uvrstiti zahteve za razpustitev sabora. Temu se ne bo mogel izogniti, če bo dobil podpise več kot 76 poslancev.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da si tudi skoraj 70 odstotkov vprašanih na Hrvaškem želi predčasnih parlamentarnih volitev.