Prekinili kampanjo brexit

FOTO: Napadena britanska poslanka je umrla

R.T./M.K./STA
16. 6. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanko laburistov Jo Cox , zagovornico obstanka Velike Britanije v EU, je v kraju Birstall v bližini Leedsa na severu Anglije večkrat ustrelil in nato še zabodel neki moški. Poslanka je pozneje v bolnišnici zaradi hudih poškodb umrla. Motiv napada še ni znan. Referendumsko kampanjo so za danes prekinili tako zagovorniki brexita kot zagovorniki nadaljnjega članstva v uniji.

Profimedia
poslanka laburistov Jo Cox

Policisti naj bi 52-letnega napadalca že prijeli.

Napadalec naj bi vzkliknil "Britain first!" (ang. najprej Britanija), kakor se imenuje tamkajšnja skrajno desno usmerjena stranka.

Do napada na Jo Cox, članico britanske laburistične stranke, ki si je sedež v parlamentu si je priborila lani, je prišlo v Birstallu v bližini Leedsa na severu Anglije, medtem ko se je v mestni knjižnici pripravljala na redno srečanje z volivci.

Ranjena laburistična poslanka je zagovornica obstanka Velike Britanije v EU. Iz tabora zagovornikov obstanka države v EU so sporočili, da bodo po napadu na Coxovo začasno prekinili kampanjo pred referendumom 23. junija

Profimedia

Pojavljajo se špekulacije, da je bila napadena, ker ni glasovala proti zračnim napadom v Siriji, čeprav priče poročajo, da jo je skupila, ko se je vmešala v prepir med dvema moškima.

Profimedia
Poslanko naj bi ustrelil in večkrat zabodel 52-letni Tommy Mair.

Po nekaterih poročilih naj bi bil v napadu ranjen še moški, star med 40 in 50 let.

Oba tabora prekinila referendumsko kampanjo

Kot poroča BBC, naj bi se poslanka pripravljala na redno srečanje z volivci v mestni knjižnici. Po izjavah neke priče naj bi skušala posredovati v prerivanju med dvema moškima, ko je eden izmed njiju iz torbe potegnil pištolo in dvakrat ustrelil.

Zaradi napada je referendumsko kampanjo za danes najprej prekinil tabor zagovornikov obstanka države v EU, kmalu zatem pa še nasprotni tabor, ki si prizadeva za izstop Otoka iz unije. Tudi premier David Cameron, ki je v okviru kampanje danes v Gibraltarju, je odpovedal napovedani govor in srečanja.

Britanski premier Cameron je na Twitterju izrazil zaskrbljenost zaradi napada na poslanko. "V mislih smo z Jo in njeno družino," je zapisal. Podobno je na Twitterju sporočil tudi nekdanji londonski župan Boris Johnson, vodja kampanje za brexit. Pretresenost ob napadu na poslanko je na Twitterju izrazil tudi vodja laburistov Jeremy Corbyn.

Izrazi pretresenosti prihajajo tudi iz tujine

Poslankin soprog Brendan Cox pa je izjavil, da je prepričan, da bi si njegova žena želela dvoje, da bi njuna otroka imela dovolj ljubezni, ter da bi se vsi skupaj borili proti sovraštvu, ki jo je ubilo. "Sovraštvo nima prepričanja, vere ali narodnosti, je strupeno," je dejal.

Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da je bil to napad na vse, ki verjamejo v demokracijo, italijanski premier Matteo Renzi pa je poudaril, da sovraštvo ne bo nikoli zmagalo. Finančni ministri držav z evrom, ki so se danes sestali v Luxembourgu, so srečanje začeli z minuto molka v spomin na poslanko.

Coxova je bila v parlament izvoljena na lanskih volitvah, znana pa je bila po svojih prizadevanjih za pravice žensk. Sodelovala je tudi v parlamentarni skupini prijateljstva s Sirijo. Časnik Independent pa jo je označil za vzhajajočo zvezdo opozicijskih laburistov.

Smrt poslanke bo gotovo vplivala na kampanjo, v kateri teden dni pred glasovanjem bolje kaže zagovornikom odhoda iz EU.

Najnovejši anketi, objavljeni danes pred napadom, sta namreč kazali, da večina Britancev želi zapustiti unijo. Raziskava agencije Survation kaže, da bi iz povezave izstopilo 52 odstotkov Britancev, 48 odstotkov pa jih želi ostati v uniji. Po anketi instituta Ipsos Mori pa je brexitu naklonjenih 53 odstotkov britanskih državljanov, medtem ko jih je 47 odstotkov za nadaljevanje članstva v uniji. Nobena od anket ne upošteva volivcev, ki so še neodločeni.