Zidanška le pobožal

Marjan Podobnik se vrača v politiko

Luka Tetičkovič
16. 6. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Člani glavnega odbora SLS so na torkovi redni seji soglasno podprli predsednika stranke Marka Zidanška. Prejšnji teden mu je namreč nekdanji predsednik SLS Marjan Podobnik očital, da ni vreden vodenja stranke.

Arhiv Svet24
Marjan Podobnik pravi, da ne spletkari.

Kot smo že poročali, je na kongresu Nove generacije SLS prejšnji konec tedna prišlo do fizičnega in verbalnega obračuna med nekdanjim in zdajšnjim predsednikom SLS. Podobnik menda ni bil zadovoljen z razpletom volitev v vrste podmladka stranke in je zato Zidanška obtožil nesposobnosti ter dejal, da ga lahko menja sredi noči.

61 članov GO SLS od skupaj 240 je podprlo Zidanška. Podobnik opozarja, da je to manj kot četrtina članov organa, ki ob glasovanju sploh ni bil sklepčen.

Zidanška je samo pobožal

Po razpletu na torkovi seji glavnega odbora SLS je jasno, da si je soglasno podporo v stranki zagotovil Zidanšek. Podobnik je za medije po seji pojasnjeval, da je Zidanška samo pobožal in mu pri tem dejal: »Marko, daj, Marko, no

Podobnikove nežnosti Zidanška niso premamile. Po seji glavnega odbora SLS je le ta izjavil, da ostaja na čelu stranke in da jo bo popeljal v parlament, morda tudi v vlado. Ob tem je opozoril, da je Podobnik vedno deloval v ozadju in onemogočal uspešno delovanje predsednikov. Po njegovih besedah takšen način spletkarjenja v ozadju ni demokratičen. Podobnik pravi, da ne spletkari in da je pravzaprav predsednik narodne zveze SLS, zato je Zidanšku predlagal, naj skliče kongres stranke, »pa si tega ne upa«.

Nekdanji predsednik je dobil jasen signal in odgovor, trdi Zidanšek, vendar Podobnika soglasnost GO ne prepriča. Za Svet24 je pojasnil, da je »Zidanška na seji GO podprlo 61 članov GO od 240, kolikor je vseh članov, torej manj kot četrtina vseh članov. Popolnoma jasno je tudi, da v času glasovanja (GO) ni bil več sklepčen.«

Zidanška poziva, naj skliče kongres stranke, a si ta tega »ne upa«.

Jabolko spora kandidat s KGZS

Ena od tem spora naj bi bile tudi volitve v Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS). V stranki so si želeli, da slovenski kmetje izvolijo najboljše vodstvo, je v zvezi s tem dejal Zidanšek, a njegov up Peter Vrisk za to ni dobil podpore. KGZS bo še naprej vodil njen dosedanji predsednik Cvetko Zupančič. Podobnik je glede tega kritičen, meni, da bi moral Zidanšek podpreti kandidata društva Slovenska kmečka zveza, ki je sicer tudi del SLS.

Pomerila se bosta na kongresu

Zidanšek ni ravno najbolj »sposoben mož, mu je pa uspelo nekaj, kar vsem mojim prijateljem ni uspelo v zadnjih desetih letih – prepričati me o vnovični kandidaturi za predsednika SLS«, so bile besede, s katerimi je svojo napoved za vnovično kandidaturo pospremil Podobnik.

Zidanšek se že pripravlja na volitve

SLS je po besedah njenega predsednika pripravljena na volitve, tudi če bodo že jeseni. Računajo predvsem na številne neopredeljene volivce, saj so spremenili program stranke. V ospredje postavljajo uspešno gospodarstvo in tudi človekovo dostojanstvo, je dodal.