Svet

Novinarju zaradi žalitve Erdogana 21 mesecev zapora

STA
9. 3. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški novinar časnika Birgun je bil zaradi žalitve predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obsojen na 21 mesecev zaporne kazni, je v današnji izdaji poročal časopis. Sodišče mu zaporne kazni sicer ni dosodilo zaradi članka, v katerem naj bi predsednika posredno obtožil korupcije, temveč zaradi njegove obrambe, v kateri naj bi prišlo do žalitve.

Turški predsednik Recep Tayip Erdogan.

Sodni postopek se je zoper novinarja začel zaradi članka, v katerem je novinar Erdogana in njegovega sina Bilala posredno obtožil korupcije.

A na koncu je bil obsojen zaradi svoje obrambe. V pisni izjavi je namreč v sosledju postavil besede tako, da so prve črke tvorile akrostih s sporočilom, ki žali predsednika. Šlo je za besedi "Hirsiz Erdogan", kar v turščini pomeni "lopov Erdogan".

Obramba je že napovedala pritožbo.

To je nov primer ukrepanja turških oblasti proti svobodi medijev v državi. Od predsedniških volitev v Turčiji avgusta 2014 in zmage Erdogana je steklo več kot 1800 postopkov zaradi žalitve predsednika, kažejo podatki turškega pravosodnega ministrstva.

Resno zaskrbljenost zaradi omejevanja medijske svobode v Turčiji je sicer danes izrazila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Kot so zapisali v sporočilu za medije, so zaskrbljeni zaradi omejevanja medijske svobode, dostopa do pluralnih informacij, odločitev ustavnega sodišča, rušenja načel pravne države, pa tudi situacije glede človekovih pravic Kurdov, proti katerim se na jugovzhodu države že več mesecev izvajajo vojaške operacije.