Svet

Ekonomski migranti pomagajo polniti pokojninsko blagajno

STA
9. 3. 2016, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Priseljenci v Italiji, ki prihajajo iz držav izven Evropske unije, plačujejo dovolj socialnih prispevkov, da lahko država izplača pokojnine okoli 600.000 italijanskim upokojencem, je pokazala raziskava, ki jo je vodil Roberto Garafoli z italijanskega ministrstva za finance.

Profimedia

Leta 2014 so delavci iz držav izven skupnosti prispevali okoli osem milijard evrov za socialno varnost, je poročal italijanski časnik La Repubblica. Ob tem so priseljenci v obliki pokojnin in ostalih izplačil skupaj prejeli okoli tri milijarde evrov, kar pomeni da v državni blagajni za socialne izdatke ostane nekaj manj kot pet milijard evrov.

Priseljenci so poleg tega ustanovili petino podjetij, ki so bila leta 2014 registrirana v Italiji, prispevali pa so tudi 6,8 milijarde evrov v obliki dohodnine.

Lani je v Italijo prišlo 150.000 migrantov, za oskrbo katerih so porabili 3,3 milijarde evrov. Podobne stroške pričakujejo tudi v prihodnjih letih.

V Italiji, ki ima 60 milijonov prebivalcev, živi okoli pet milijonov zakonitih priseljencev brez italijanskega državljanstva. Od teh okoli štirje milijoni prihajajo iz Albanije in ostalih delov vzhodne Evrope, severne Afrike, južne Azije in Filipinov.