Slovenija

Matej je ganil svet

Polona Krušec
9. 3. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Colčan Matej Peljhan je človek, katerega podobe in življenjska zgodba so se dotaknile marsikaterega Slovenca. Zaradi fotografskega projekta Mali princ ga je spoznal tudi preostali svet.

Matej Peljhan
Mali princ Luka s pomočjo »druge perspektive« na fotografijah hodi, riše, igra košarko. Projekt ima globoko sporočilo, ki je mnoge zelo ganilo.

Peljhanova zgodba se začne na Colu nad Ajdovščino, kjer je odraščal. Danes z ženo in otroki živi v Ljubljani.

JF
Matej Peljhan je Colčan, ki zdaj že dolgo živi v Ljubljani in katerega moč fotografije je mnogim v velik navdih.

Še kot otrok je doživel hujšo nesrečo. Pri igri s prijateljem mu je namreč v roki eksplodirala ročna bomba. Posledice so bile zelo hude – ob desno roko je bil takoj, tudi levo je imel poškodovano, izgubil je eno oko. Čakala ga je obsežna rehabilitacija, ne samo fizična.

Druga perspektiva

Dogodek ga je zaznamoval, a ne ohromil. Življenje kljub temu živi polno in zadovoljno. "Hendikepiranosti oziroma kakršnekoli druge zaznamovanosti, drugačnosti, ne svoje ne od koga drugega, ne prepoznavam kot oviro. Celo nasprotno, moja nesreča in druge težje preizkušnje so me veliko naučile, med drugim tudi iznajdljivosti, in me spodbudile, da na vsako zadevo pogledam še z druge perspektive, kar je ključno, ko gre za soočanje s kakšnimi težjimi situacijami," pove.

JF
Svojo življenjsko zgodbo in fotografsko pot rad predstavi tudi drugim. To je utrinek z enega od njegovih zadnjih predavanj.

Matej Peljhan je torej fotograf, po izobrazbi pa klinični psiholog, ki kot terapevt dela v CIRIUS Kamnik. Verjame v moč podob in meni, da je fotografija izredno močan medij, ki lahko veliko sporoči. "Bistvo umetnosti je komunikacija med avtorjem in sprejemnikom. Moja fotografija ujema zgodbe ljudi, predvsem drugačnih. Na ta način poskušam spreminjati družbo v tistem delu, kjer je do sprejemanja drugačnosti nekoliko zadržana," razloži namen svojega delovanja.

Moč podob

Eden izmed najbolj vplivnih Peljhanovih projektov je gotovo ta, ki sta ga ustvarila skupaj z Luko, dečkom z mišično distrofijo. Fantek mu je zaupal svojo željo, da se želi videti hoditi, igrati košarko, risati, in Peljhan mu je s pomočjo "druge perspektive" fotografije to željo tudi izpolnil. Nastal je projekt Mali princ, ki je preko svetovnega spleta obšel svet in ga zelo ganil. Niz fotografij Luko prikazuje v gibanju, ki je sicer zaradi bolezni zanj nemogoče.

Serija fotografij z dečkom je tako močna, da je pristala na seznamu 35 najbolj ganljivih fotografij v vsej zgodovini. Peljhan bo imel s svojimi prihodnjimi projekti gotovo še veliko sporočil, ki dajo misliti.

JF
Naš sogovornik fotografira s samo eno roko, in sicer z »narobe« obrnjenim fotoaparatom. Tako ima sprožilec in druge komande v dosegu levice.