Slovenija

Rektor mariborske univerze Lorenčiču preklical pooblastila za glavnega tajnika

STA
9. 3. 2016, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rektor mariborske univerze Igor Tičar je s četrtkom Teodorju Lorenčiču preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze. Za to se je odločil, potem ko so zaposleni na univerzi Lorenčiču očitali zlorabo položaja in tudi spolno nadlegovanje. To sicer Lorenčič odločno zanika in pravi, da je sam žrtev mobinga.

STA
Univerza v Mariboru.

Kot je danes v sporočilu za javnost zapisal Tičar, nastale razmere na mariborski univerzi obravnava skrajno resno. Zato je izvedel ukrepe za zaščito dostojanstva vseh zaposlenih in ugleda mariborske univerze.

"Z namenom zagotovitve pogojev za nemoteno delovanje komisije za ugotovitev okoliščin v zvezi s konfliktno situacijo in za zaščito ugleda Univerze v Mariboru sem s četrtkom Lorenčiču preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze," navaja Tičar.

Ob tem je poudaril, da morajo vsi zaposleni skupaj ustvariti takšno delovno okolje, kjer bodo motivirani delali za dobro Univerze v Mariboru. "Vsak izmed nas mora s svojimi ravnanji prispevati k temu, da se razmere umirijo, da se zaščiti ugled in javna podoba Univerze v Mariboru," je dejal Tičar.

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije pa so sporočili, da so od Tičarja zahtevali tudi odločnejše ukrepanje, zato so po njihovi oceni sedaj vzpostavljeni pogoji za razjasnitev dejanskega stanja, povezanega z domnevnim trpinčenjem in spolnim nadlegovanjem na delovnem mestu.

Hkrati visokošolski sindikat pričakuje tudi, da bo korektno in v skladu s pravilnikom o zagotavljanju dostojanstva zaposlenih na mariborski univerzi voden formalni postopek razrešitve konfliktne situacije in da bo glede na določbo 10. člena tega pravilnika na zahtevo domnevne žrtve enega člana komisije imenoval sindikat.

Ime svojega predstavnika je sindikat rektorju posredoval že prejšnji teden, so še navedli v sindikatu.