Svet

Ubili glavnega organizatorja terorističnih napadov v Parizu?

G.G.
18. 11. 2015, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški časnik Washington Post poroča, da so v današnjih policijskih racijah v Saint-Denisu ubili Abdelhamid Abaaoud, ki naj bi organiziral petkove teroristične napade v Parizu.

Reuters
Abdelhamid Abaaoud ali mali idiot, kot so ga klicali v osnovni šoli.

Protiteroristična operacija francoske policije v severnem pariškem predmestju Saint-Denis je trajala približno sedem ur. Med racijo se je ena ženska razstrelila, ubita pa je bila še ena oseba. Francoski tožilec Francis Mollins je povedal, da med osmimi prijetimi osebami ni osumljenega Abaaouda, v Bruslju rojenega francoskega državljana maroških korenin, niti iskanega logističnega koordinatorja napadov Saleha Abdelsalama.

Molins je razkril, da je bila skupina ljudi, ki so bili danes aretirani oz. ubiti, pripravljena izvesti napad. "Nova skupina teroristov je bila nevtralizirana in vsa znamenja so, da bi glede na njihovo orožje, organizacijsko strukturo in odločenost lahko napadli," je povedal pariški tožilec.

Molins je še dejal, da je policija našla mobilni telefon enega od napadalcev, ki so v petek v različnih delih francoske prestolnice ubili 129 ljudi in jih več kot 350 ranili. Telefon so našli v smetnjaku pred koncertno dvorano Bataclan, kjer so skrajneži pobili največ ljudi.

Eden od napadalcev je s telefona poslal kratko sporočilo: "Pripravljeni smo, gremo." Sporočilo je bilo poslano ob 21.42, pred začetkom napadov, policija pa zdaj preiskuje, kdo je bil prejemnik, je povedal Molins.

Kdo je Abdelhamid Abbaoud?

Identifikacija umrlih sicer še poteka, po navedbah Washington Posta pa naj bi bil ubit tudi Abbaoud.

27-letni Abaaoud, ki je veljal za sadista, naj bi poskrbel za finančno in organizacijsko plat napada. Abaaoud velja za enega najbolj nevarnih islamskih skrajnežev iz vrst pristašev Islamske države. Vrsto let ta 27-letni Belgijec maroških korenin živel v Molenbeeku, revnejši bruseljski četrti, ki zdaj velja že za leglo islamistov, večkrat pa naj bi obiskal tudi bojišča v Siriji. 

Abaaoud je bil pod drobnogledom policije januarja letos. Pripadniki Isisa naj bi pripravljali teroristični napad, a jih je že v fazi priprav presenetila belgijska policija. Aretirana sta bila dva pripadnika Isisa, doma iz Molenbeeka, vpleten pa naj bi bil tudi Abaaud, ki so ga s še tremi moškimi aretirali v Grčiji. Kmalu po aretaciji so ga izpustili na prostost, od tedaj pa ga išče belgijska policija. Sodišče je julija opravilo delo v njegovi odsotnosti. Obsodili so ga na 20 let zaporne kazni zaradi novačenja bojevnikov za Islamsko državo.