Slovenija

Mirijo zaskrbljene domačine

Polona Krušec
18. 11. 2015, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mestna občina Nova Gorica je želela meščanom približati načrte in delovanje humanitarnega centra, v katerem bodo tudi brezdomci. Domačini nad tem, da jim bodo bližje, niso navdušeni.

Youtube
Brezdomcev je na Goriškem med 10 in 20.

Okrogla miza, ki jo je organizirala mestna občina in na kateri je bila prisotna tudi širša javnost, je potekala z namenom, da se občanom predstavi koncept humanitarnega centra, predvsem v tistem delu, ki vključuje nastanitev ljudi brez strehe nad glavo. Za ta korak so se odločili, ker so jim mnogi Novogoričani očitali, da občutljivi projekt vodijo mimo ljudi, jih o tem ne informirajo ali vprašajo za mnenje. 

STA
Saksidova napoveduje informiranje.

Pomagati, a kako 
Dejstvo je, da nihče od meščanov, ki so v dvomih, kako bodo živeli z ljudmi »z roba«, ne odklanja pomoči in se zaveda, da je zanje treba poskrbeti, a v isti sapi dodajajo, da se jim lokacija humanitarnega centra, v katerem bodo namestili brezdomne, ne zdi najbolj primerna. 

STA
Slušatelji in sodelujoči na dogodku, imajo pomisleke.

Eden od glavnih argumentov Novogoričanov, zakaj dvomijo o kraju nastanitve, je, da ne bo dovolj nadzora nad prebivalci v centru za brezdomce in da bodo še vedno uživali prepovedane droge ter popivali, vse to pa bi se dogajalo praktično na pragu njihovih domov. 

Dobra praksa drugod 
Sodelujoči na omizju, predvsem predstavniki Mestne občine Nova Gorica, so s pojasnili o delovanju takega centra v Ljubljani in predvidenih zahtevah prebivalcev v Novi Gorici poskušali njihove strahove omiliti. Povabili so jih, naj katerega od centrov za brezdomce tudi obiščejo in se sami prepričajo, kako tam poteka življenje. 

»
Skrb za brezdomce se kaže kot velika potreba že zadnjih nekaj let, zato bodo prvi dobili prostore v nastajajočem centru. Letos naj bi tam uredili še pro bono ambulanto, v prihodnje bo tam tudi javna kuhinja, dogovarjamo se z Rdečim križem, verjetno pa bo dobila prostor še kakšna sorodna dejavnost,« je povedala načelnica oddelka za družbene dejavnosti novogoriške občine Marinka Saksida. 

STA
Vodje okrogle mize predstavljajo center in sprejemajo mnenja.

Brezdomcev je precej 
Na območju Nove Gorice, kot ocenjuje Saksidova, naj bi bilo med 10 in 20 brezdomcev. Potreb po nastanitvi brezdomcev je po mnenju strokovnega delavca Centra za socialno delo (CSD) Nova Gorica Mateja Vončina sicer več. Na naslovu novogoriškega CSD je prijavljenih 33 brezdomnih oseb, s to problematiko pa se po njihovem mnenju srečuje okrog 84 oseb. Vendar so nekaterim že priskrbeli namestitev v samskem domu, zanje pa urejajo tudi brezplačna topla kosila.