Slovenija

V Sloveniji vedno mlajši brezdomci

Polona Krušec
9. 6. 2015, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Ajdovščini je zaživela hiša, ki svoje zavetje nudi tistim, ki nimajo doma. Ugotavljali smo, kako so jo sprejeli domačini in kako brezdomci.

Polona Krušec

Pri policijski postaji v Ajdovščini so manjši prazen objekt preuredili v zavetišče za brezdomce. V mestu in bližnji okolici naj bi bilo namreč takih, ki nimajo doma, kar štirinajst. Ta številka je domačine šokirala, saj so menili, da je v njihovi bližini morda le peščica takih, ki živijo pod milim nebom. Čeprav je stanje med krajani vzbudilo sočutje, so bili nekoliko skeptični do tega, da jih namestijo v Hišo Mallorca, kar pomeni, da bodo brezdomci postali njihovi sosedje. In če energije na začetku morda niso bile najboljše, se zdaj zdi, da so Ajdovci dobro sprejeli hišo in njene uporabnike, saj nihče nima nikakršnih pripomb, celo nasprotno. Nedavno je njihovo vključenost in aklimatizacijo v okolje pohvalil celo komandir domače policijske postaje. 

Polona Krušec

Vedno mlajši brezdomci 

Imajo že utečen ritem, kot, na primer, da se med kosilom zberejo za mizi, pojedo in malo poklepetajo. Tudi skrbnica Hiše Mallorca, Urška Brežnjak, pove, da so se lepo povezali med sabo in da je njihovo bivanje složno. Od začetnih dveh uporabnikov so se jim nedolgo tega pridružili še trije, tako da je trenutno v hiši pet uporabnikov. Brežnjakova še doda, da je negativno presenečenje to, da so novi stanovalci zelo mladi, najmlajši je šele pred kratkim dopolnil 18 let. Skrbnica hiše je poudarila še zelo dobro sodelovanje z ajdovskim Centrom za socialno delo, s katerim tudi poskušajo brezdomcem predstaviti idejo Hiše Mallorca in jih povabiti, da se z njo pobliže spoznajo in morebiti v njej naselijo.

Polona Krušec

Pod svojo streho bodo poleg petih, ki so že tam, sprejeli še enkrat toliko ljudi, kar bi se lahko, kot napoveduje naša sogovornica, zgodilo že do konca letošnjega leta. Čim prej pa bi radi dokončno opremili hišo. Če imate doma še uporabne garderobne omare, pisalno mizo, sesalec ali orodje za delo v okolici, se priporočajo za donacijo. Ker bi zunanjost prijazne hiške želeli tudi okrasiti, bodo zelo veseli okrasnih cvetlic ali grma, ki bi jih posadili. V zvezi s tem se jim lahko oglasite na: malorca.karitas@gmail.si.