Slovenija

V Mercatorju bodo odpuščali

STA
9. 6. 2015, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mercator v okviru dolgoročne strategije poslovnega prestrukturiranja izvaja program presežnih delavcev, ki bo vključeval nekaj manj kot 90 zaposlenih Poslovnega sistema Mercator, pretežno iz režijskih služb. Proces odpovedi zaposlitev bo predvidoma zaključen pozno jeseni, so za STA pojasnili v družbi.

Reuters

V program presežnih delavcev bo tako, kot pravijo v Mercatorju, glede na analize kadrovskih potreb in na spremenjen obseg in naravo dela posameznih organizacijskih enot vključenih manj kot odstotek vseh zaposlenih Mercatorja. Konec decembra lani je družba v Sloveniji zaposlovala 11.101 človeka.

"V okviru tega procesa so spoštovane vse pravice zaposlenih in določila iz veljavne kolektivne pogodbe Mercatorja. V skladu z delovno-pravno zakonodajo bo proces odpovedi zaposlitev predvidoma zaključen pozno jeseni. V okviru postopka si bo Mercator prizadeval tem zaposlenim ponuditi drugo delovno mesto znotraj družbe v skladu s potrebami v operativi," so navedli v družbi.

Skupina Mercator je v prvih treh mesecih letos pomembno izboljšala svoje poslovanje. 

Kot poudarjajo v Mercatorju, je namen dolgoročne strategije poslovnega prestrukturiranja, katere del je tudi program presežnih delavcev, dolgoročno izboljšanje poslovanja in ni povezano s spremembo lastništva. Kot je znano, je Mercator od lanskega poletja v rokah hrvaškega Agrokorja.

V družbi so ob tem spomnili, da je Mercator pred dvema letoma oblikoval strategijo poslovnega prestrukturiranja, v okviru katere je bilo izvedenih že veliko ukrepov za izboljšanje poslovanja, mednje sodi tudi racionalizacija poslovanja in optimizacija stroška dela. "Z vsemi zastavljenimi ukrepi nadaljujemo tudi letos," pravijo.

Ob tem v Mercatorju poudarjajo, da je zaposlovanje v trgovini dinamičen proces, saj se na enem področju lahko dejavnost krči, nerentabilne programi in trgovine se zapirajo, na drugem področju pa se pojavijo nove možnosti, del sprememb pa nastaja tudi zaradi naravne fluktuacije zaposlenih.

Tako je bilo v Mercatorju v Sloveniji v 2014 skupaj zaposlitev in prezaposlitev iz drugih Mercatorjevih družb 1127, so za STA še navedli v družbi.

Skupina Mercator je v prvih treh mesecih letos pomembno izboljšala svoje poslovanje. Ustvarila je 628,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 0,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prvič po letih negativnega poslovanja je trimesečje končala z dobičkom, ki je dosegel 4,1 milijona evrov, potem ko je v enakem obdobju lani skupina pridelala 8,5 milijona evrov izgube. Dobiček iz poslovanja skupine Mercator je v prvem četrtletju dosegel 12,2 milijona evrov, kar je skoraj trikrat več kot v enakem lanskem obdobju.