Slovenija

Le brezhibno je varno

Gabrijel Toplak
18. 11. 2015, 17.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Obiskali smo poslovno enoto AMZS, kjer so včeraj dopoldne opravljali brezplačne preventivne tehnične preglede motornih vozil, s poudarkom na zimski opremi vozil. Preverjali so 13 »točk«, ki so jih za vsakega voznika posebej sproti zapisovali predstavniki sveta za preventivo.

Gabrijel Toplak
Strokovnjaki AMZS in predstavniki SPV voznika seznanijo z ugotovitvami

Če je včeraj nekaj minut pred 8. uro zjutraj še kazalo, da v mariborski poslovni enoti AMZS ne bo večjega navala na stezi, kjer so pripravili brezplačne preventivne tehnične preglede motornih vozil, s poudarkom na zimski opremi vozil, so se po odprtju vendarle začeli pojavljati prvi vozniki.

Gabrijel Toplak
Strokovnjaki AMZS so pregledovali tudi podvozja avtomobilov

ZA MIRNEJŠI SPANEC

Najprej je zapeljal na stezo Stanislav Jager iz Maribora, ki pravi, da je reden udeleženec tradicionalnih brezplačnih preventivnih tehničnih pregledov vozila. »Zaradi omenjene storitve imam mirnejši spanec, saj naposled vem, da mi bodo strokovnjaki preverili tudi vse potrebne tekočine. In potem, ko mi ti povedo, da je vozilo izpravno, se veliko bolj optimistično odpravim na cesto,« je pojasnil Jager in dodal, da ima na vozilu že nameščene zimske pnevmatike, zato se ne boji morebitnega novozapadlega snega.

»Večina voznikov upošteva zakon in na jeklenega konjička namestijo ustrezne zimske pnevmatike.« 

VOZNIKI ČEDALJE BOLJ OZAVEŠČENI

Andrej Cimerman, vodja tamkajšnjih tehničnih pregledov, je povedal, da večina voznikov upošteva zakon in pred 15. novembrom na jeklenega konjička, ne zaradi kazni, namesti ustrezne zimske pnevmatike. »Dnevne temperature za zdaj res ne kažejo, da je pred vrati zima, in je zato obraba zimskih pnevmatik nekoliko večja, vendar so sodeč po trenutnih nekajdnevnih vremenskih napovedih ravnali prav,« je pomen menjave pnevmatik utemeljil Cimerman. Njemu ter njegovim sodelavcem so delali »družbo« tudi predstavniki mariborskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV).

Slednji so namreč voznikom svetovali glede vožnje v zimskih razmerah in jih obenem opozarjali na pomembnost uporabe zimskih pnevmatik že v spremenjenih razmerah na cesti. »Zimska pnevmatika v snegu in ob nizkih temperaturah zagotavlja večjo varnost in krajšo zavorno pot v primerjavi z letno. Opažamo, da se tega čedalje bolj zavedajo tudi slovenski vozniki, čeprav nas vreme tačas še 'prepričuje' v nasprotno. Res pa je, da so jutranje temperature nižje od 10 stopinj Celzija, zato v takšnih razmerah zimska pnevmatika zagotavlja večjo varnost,« je pojasnil predsednik sveta Vinko Virtnik.

Gabrijel Toplak
Stanislav Jager

TRINAJST OCEN

Vsak voznik je po opravljenem tehničnem pregledu vozila prejel kontrolni listič predstavnikov sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki so vozilo spremljali ves čas. Z ocenami dobro, slabo in stop so ocenjevali podvozje, pnevmatike, brisalce, tekočine za brisalce, hladilnik in zavore, sprednje oziroma zadnje zavore ter parkirno zavoro, stanje žarometov in drugih svetlobnih teles ter obvezno opremo, medtem ko so strokovnjaki AMZS po pregledu voznikom dajali napotke oziroma nasvete za čim hitrejšo odpravo pomanjkljivosti. »Posebno pozornost namenimo kakovosti hladilne tekočine, saj je po naši oceni zelo pomembna. Kdor ima v posodi slabo razmerje z vodo, mu bo vetrobransko steklo ob nizkih temperaturah sproti zmrzovalo in si bo šipo nemogoče očistiti,« so voznikom polagali »na dušo« strokovnjaki.

Gabrijel Toplak
Preventivni pregledi vozil

(PRE)SLABA OBVEŠČENOST

Nad slabo obveščenostjo glede brezplačnih tehničnih pregledov je tarnal Mariborčan Miha Brdnik, saj, kot pravi, zanj ne bi izvedel, če v avtomobilu ne bi poslušal radia. »Zavore imam dobre, tudi za primerno 'obutev' vozila sem pravočasno poskrbel, medtem ko želim, da mi vse preostalo, kar lahko vpliva na varno vožnjo, pregledajo strokovnjaki,« je dodal Brdnik, ki so mu strokovnjaki AMZS svetovali, da bi bilo priporočljivo, če bi zamenjal zavorno tekočino. »Ta vsebuje preveč vlage. Zavore sicer še 'primejo', vendar če se preveč ogrejejo, lahko pride do vrenja tekočine, kar pa povzroči, da se vozilo kljub zaviranju ne ustavi pravočasno,« je Cimerman razložil Berdniku, ki je zaradi svoje varnosti obljubil, da bo napako odpravil.

Gabrijel Toplak
Predstavniki SPV: (od leve) Vinko Virtnik, Mladen Rodeš, Janez Golob, Silvo German