Črna kronika

Tragična smrt dojenčka iz Ljubljane

Žiga Kariž
18. 11. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Včeraj je preko facebooka v javnost prišla zgodba o šestmesečnem dojenčku, ki je tragično preminul zaradi okužbe z bakterijo, ki je pri nas izredno redka. Zato so se pojavila namigovanja, da so vir okužbe migranti.

Arhiv Svet24
Tragična smrt je pri Slovencih sprožila številna ugibanja.

Ljudje se najtežje sprijaznimo z izgubo mladega življenja. Na žalost je nenadna težka bolezen pred dnevi vzela življenje šestmesečnega dojenčka. Zaradi varovanja osebnih podatkov in spoštovanja do družine, ki preživlja najhujšo nočno moro, bomo z informacijami bolj skopi.

Na vprašanje, ali so med migranti zabeležili kakšen primer okužbe s tovrstno bakterijo, nam z NIJZ niso odgovorili. 

A ker so se na družbenem omrežju pojavile informacije, da obstaja verjetnost, da naj bi bili vir okužbe, ki je bolezen povzročila, migranti, smo odgovornim na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zastavili nekaj ključnih vprašanj. Ali je res možno, da so vir okužbe migranti? Ali so pri katerem izmed njih naleteli na tovrstno bakterijsko okužbo? Koliko primerov je v Sloveniji in kakšna je smrtnost?

Odgovorili so nam precej skopo: "Bolezen, zaradi katere je umrl dojenček, ni povezana s prehodom migrantov. V konkretnem primeru je šlo za okužbo, ki je v manjšem obsegu prisotna tudi v Sloveniji (letno pri nas zabeležimo do deset primerov) in zaradi katere lahko pride tudi do smrtnih izidov.« Neuradno smo izvedeli, da je bil usoden meningokokni meningitis, za katerega velja, da se prenaša kapljično.