Slovenija

Kaj o varnostni krizi v EU pravi Janez Janša?

STA
18. 11. 2015, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svoj pogled na reševanje trenutne varnostne krize v EU je predstavil tudi diplomirani obramboslovec in častni doktorant Universum College iz Prištine Janez Janša. Prvak SDS meni, da sta možna dva izhoda: spoštovanje pravil na celotni zunanji schengenski meji z zaustavitvijo migrantskega vala ali ponovna vzpostavitev notranjih meddržavnih meja. Ob kolebanju vlade pa Janša napoveduje, da se bodo državljani za zaščito meja organizirali sami.

STA
Janez Janša

Za Janšo so trditve, da teroristični napadi v Parizu "niso povezani z ilegalno imigracijo", povsem zgrešene. Prav tako so zgrešene trditve, da napadi niso povezani z islamom, je Janša ocenil v zapisu z naslovom Konec Evrope.

Napadi so po njegovem mnenju neposredno udejanjanje ideologije radikalnega islama. Samo največji naivneži se lahko tolažijo z mislijo, da presenetljivo dobro organizirana IS ni izkoristila migrantske krize kot idealne priložnosti za infiltracijo, je prepričan. In med te naivneže po njegovih besedah spadajo tudi predsednik vlade, ministrica za notranje zadeve in njen državni sekretar.

Migrantskega problema tudi ni mogoče ustaviti tako, da se še bolj bombardira cilje ali celo mesta v Siriji in Iraku, hkrati pa nenadzorovano sprejema na stotisoče migrantov iz teh držav, je zapisal Janša.

Z IS lahko brez velikih stranskih žrtev opravi zgolj kopenska vojaška operacija, je poudaril. "Nepremišljena izjava ameriškega predsednika, da kopenska operacija ne pride v poštev, pomeni zgolj veter v jadra IS," je zapisal.

"Mednarodna skupnost mora prek OZN zagotoviti šolanje otrok v begunskih taboriščih in tako preprečiti nastajanje izgubljenih generacij, ki so vedno rekrutacijska baza terorizma. Kot begunce naj se obravnava samo ranljive skupine, ženske in otroke. Za boj sposobnim moškim, ki bežijo iz teh držav, pa mora Zahod dati na izbiro možnost, da se usposobijo, opremijo in organizirajo za obrambo in zaščito svoje domovine in svojih družin," je nadaljeval Janša.

Tistim beguncem, ki so že v EU, pa je treba povedati, da se od njih pričakuje povratek domov takoj, ko se bodo razmere stabilizirale, je izpostavil.

Na tehtnici je zdaj tudi prihodnost Evrope in Slovenije, je še zapisal. Pod pritiskom migrantskega vala je namreč zunanja schengenska meja padla v dveh državah EU: v Grčiji in Sloveniji, je poudaril Janša.

Slovenija se je po njegovih besedah znašla v položaju, ko bi lahko uspešno reševala eno od največjih civilizacijskih pridobitev EU, prostega pretoka državljanov, namesto da pomembno prispeva k njeni razgradnji. Padec schengenskih meja ter nesposobnost pri ustavljanju in obvladovanju migrantskega vala pa da pomembno prispeva k porastu števila tistih volivcev v Veliki Britaniji, ki bodo na skorajšnjem referendumu glasovali za izstop države iz EU.

Janša dvomi, da si prebivalci Slovenije predstavljajo negativne posledice, ki bi temu sledile. Kot je zapisal, se slovenska vlada te velikanske odgovornosti ne zaveda. "In kaj če bo vlada še naprej cincala in preučevala ter služila zgolj kot transportni servis nezakonitega imigrantskega vala? V tem primeru se bomo morali državljani za zaščito meja naše države, spoštovanje zakonitega reda in v obrambo svobodne Evrope brez notranjih pregrad in vladavine strahu organizirati sami," je sklenil.