Svet

VIDEO: Posnetek prijetja dveh osumljenih terorizma

STA
18. 11. 2015, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Protiteroristična operacija francoske policije v severnem pariškem predmestju Saint-Denis se je po približno sedmih urah končala, je potrdila francoska vlada. Policija je doslej potrdila smrt ene osebe in pet aretiranih, mediji pa poročajo o najmanj dveh ubitih in sedmih pridržanih. Na družbenih omrežjih se je medtem pojavil posnetek prijetja dvojice osumljenih teroristov današnji akciji.

YouTube

Da je operacija končana, je potrdil tiskovni predstavnik francoske vlade Stephane Le Foll. Kot je dodal, bo notranji minister Bernard Cazeneuve v kratkem podal več informacij, poroča časnik Le Figaro.

Je pa poudaril, da je bilo policijsko posredovanje mogoče zaradi izrednih razmer, ki v državi veljajo od petkovih terorističnih napadov, ki so v Parizu terjali 129 življenj. Premier Manuel Valls je po njegovih besedah danes predstavil predlog zakona, ki predvideva podaljšanje izrednih razmer.

Posebne enote francoske policije, ki se jim je kasneje pridružila še vojska, so posredovanje v eni od ulic Saint-Denisa začele davi okrog 4.30. Več ur so nato odmevali streli in tudi eksplozije. Celotno območje je bilo zaprto, vrat niso odprle niti šole, javni promet je bil moten.

YouTube

Glede na dosedanje uradne podatke policije je v posredovanju v stanovanju, v katerem so se zadrževali domnevni džihadisti, umrla ženska, ki se je razstrelila. Mediji poročajo o smrti še najmanj enega osumljenca. Aretiranih je bilo najmanj pet ljudi, od tega trije iz stanovanja in dva v njegovi bližini. Mediji poročajo o sedmih aretacijah.

Tarča operacije je bil sicer domnevni organizator petkovih napadov, belgijski džihadist Abdelhamid Abaaoud, ki pa naj ga po prvih podatkih ne bi bilo med aretiranimi.