Svet

Nacionalisti v Varšavi zažgali zastavo EU

sta/mv
11. 11. 2015, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Več deset tisoč ljudi se je danes v Varšavi udeležilo shoda nacionalistov, ki je potekal pod sloganom "Poljska za Poljake" in na katerem so zažgali zastavo EU. Protesta ob obletnici poljske neodvisnosti po prvi svetovni vojni se je po oceni policije udeležilo 25.000, po oceni organizatorjev pa 50.000 ljudi.

youtube
Zažgali so zastavo EU.

"Bog, čast, domovina!" so vzklikali udeleženci na shodu, na katerem so številni vihteli poljske zastave. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so na neki točki nekateri demonstranti zažgali zastavo EU, k protievropski drži pa je prispeval tudi transparent z napisom "EU macht frei" oz. "EU osvobaja", referenco na zloglasni slogan v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz. "Včeraj je bila Moskva, danes pa nam Bruselj odvzema svobodo!" je vzklikala ena skupina demonstrantov. Na nekaterih transparentih pa so se znašli tudi napisi proti migracijam iz islamskih držav, med drugim "Velika katoliška Poljska" in "Stop islamizaciji".

Policisti varovali shod

Več tisoč policistov je varovalo shod, ki je razen nekaj pirotehnike in dimnih bomb minil mirno. Ta shod vsako leto organizira poljska nacionalistična desnica, v preteklih letih pa je na njih prišlo do posameznih spopadov.