Slovenija

Slovenci, ki so odšli v širni svet

Alesh Maatko
11. 11. 2015, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Edita Žugelj na Radiu Veseljak že nekaj let vestno pripravlja oddajo za Slovence doma in po svetu, Slovenija brez meja.

Radio Veseljak
Edita Žugelj med pogovorom z Brunom V. Lisjakom.

V tem času je gostila slovenske zdomce, zamejce in izseljence iz različnih evropskih držav, pa tudi vse od Avstralije, Azije, Južne in Severne Amerike do Islandije. Zadnji dve leti oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, arhiv oddaj je mogoče najti tudi na www.veseljak.si.

Z oddajo Edita poskuša ljudi obveščati o dogajanju doma in na tujem ter jih ozaveščati o pomenu narodne identitete, jezika in kulture, česar se Slovenci v domovini žal pogosto učimo od izseljencev. Najbolj zanimive in pogoste so zgodbe ljudi, ki so se zaradi različnih vzrokov ter ekonomskih in zgodovinskih okoliščin preselili na tuje.

Radio Veseljak
Oddaja z Edito je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri, pretekli teden se je odvrtela že dvestota po vrsti.

JUBILEJNA 200. ODDAJA

V jubilejni dvestoti oddaji so predstavili prejemnika državnih odlikovanj, tržaška Slovenca, Bruna Volpija Lisjaka in Franka Košut, ki Slovencem vračata del naše zamolčane in pozabljene zgodovine ter zavedanje o tem, da smo tudi pomorski narod in da imamo več kot tisočletno tradicijo ribištva v tržaškem primorju. Kapitan Lisjak in inženir Košuta sta pozabi iztrgala številne pomembne dokumente in predmete, ki si jih lahko ogledamo v Ribiškem muzeju tržaškega primorja v slikoviti slovenski vasici Križ pri Trstu.