Svet

Kurz razume Slovenijo

STA
11. 11. 2015, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavca je med obiskom Dunaja svojega avstrijskega kolega Sebastiana Kurza seznanil s postavitvijo ograje na nekaterih delih slovensko-hrvaške meje. Kurz je slovenski ukrep označil za popolnoma razumljivega in tudi potrebnega.

Reuters
Erjavec in Kurz.

Erjavec je na novinarski konferenci po srečanju s Kurzem poudaril, da "pri postavitvi tehničnih ovir ne gre za zaprtje meje". Z ograjo na nekaterih delih meje naj bi samo poskušali obvladati migracijske tokove in tudi zagotoviti varnost migrantov, je zatrdil Erjavec.

Tako bi lažje registrirali migrante na zunanji schengenski meji in tudi preverjali, ali imajo pravico do zaščite. Erjavec je ob tem priznal, da to ne bo popolnoma mogoče. "Zadevo poskušamo po najboljših zmožnostih obvladovati, a schengenski pravni okvir za vprašanje takšnih dimenzij nima pripravljenega odgovora," je opozoril Erjavec.

Kurz je poudaril, da je cilj teh ukrepov, da tisti, ki "nimajo možnosti za azil, tudi ne pridejo so srednje Evrope". Po njegovih trditvah je med migranti okoli 20 odstotkov Sircev in ne 100 odstotkov. "Večji izziv ni visoko število vojnih beguncev, temveč visoko število tistih, ki sedaj vidijo priložnost, da pridejo v Evropo," je povedal Kurz in dodal, da v idealnih razmerah tisti, ki nimajo možnosti za azil, sploh ne bi smeli nadaljevati poti iz Grčije. A to po besedah Kurza ne deluje in te ljudi je sedaj treba na schengenski meji zaustaviti.

Kurz je poudaril, da je Avstrija pripravljena Sloveniji pomagati in jo v primeru večjih migrantskih pritiskov tudi dodatno podpreti. V Sloveniji sicer trenutno pomaga 14 avstrijskih policistov. Erjavec se je avstrijskim oblastem zahvalil za dobro sodelovanje in se izrekel še za vključitev Nemčije v to sodelovanje.