Slovenija

Ministrica odredila izredni strokovni navdzor v UKC Maribor

sta/mv
11. 11. 2015, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes Zdravniški zbornici Slovenije odredila izredni strokovni nadzor na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine UKC Maribor. Nadzorna komisija zbornice naj bi pregledala izvrševanje programa za obdobje od 1. januarja 2014 do 1. novembra letos, so sporočili z ministrstva.

sta
UKC Maribor

Kolarjeva je zaradi razmer na omenjenem oddelku pozvala direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Gregorja Pivca, naj ministrstvu posreduje podatke o organiziranosti oddelka, o številu dežurnih mest na oddelku, kje in kako so razporejeni anesteziologi in ali imajo zaposleni anesteziologi soglasja za delo pri drugih delodajalcih. Pričakuje tudi poročilo o tem, kako je vodstvo UKC Maribor ukrepalo, ko je bilo seznanjeno z neustrezno kadrovsko zasedbo oddelka ter kako glede na problematiko pomanjkanja anesteziologov in diplomiranih medicinskih sester poteka delovanje kirurških oddelkov. Ministrica odgovor Pivca pričakuje do 19. novembra.

Na podlagi ugotovljenih dejstev bo ustrezno ukrepala

Na podlagi ugotovljenih dejstev bo Kolar Celarčeva ustrezno ukrepala, pri čemer je ena od možnosti tudi izdaja sklepa, v katerem bo določila zgornje število ponudb za delo specialistov anesteziologije, skladno z zakonom o priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravnik, zdravnik specialist, doktor dentalne medicine in doktor dentalne medicine specialist. V UKC Maribor je v začetku tega tedna zaradi pomanjkanja anesteziologov namreč odpadel del programa. Ob že tako nizkem številu anesteziologov sta dva še zbolela, zaradi česar niso mogli opraviti nekaterih načrtovanih nenujnih posegov. Mariborski anesteziologi so sicer zaradi kadrovske stiske zaprosili zdravniško zbornico za zaščito in nadzor.