Svet

Kdo bo lahko prečkal MOST?

mk
11. 11. 2015, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na včerajšnji seji so se vodilni funkcionarji največjega presenečenja volitev, stranke Most, odločili, da z nikomer ne bodo šli v koalicijo. Kot pravijo, bodo podprli tistega, ki bo sledil njihovi ideji pri časovno določeni izvedbi reform.

Facebook
Povsem mogoče je, da bo morala ena od dveh največjih strank prvič v hrvaški zgodovini oblikovati manjšinsko vlado, ki jo bo iz opozicije podpiral in nadziral Most.

V Mostu so tako tudi zavrnili informacije, da naj bi sodelovanje v vladi pogojevali s tem, da bi mandatar za sestavo nove hrvaške vlade postal njihov Drago Prgomet. Ta je bil v preteklosti namestnik predsednika v HDZ, Mostu pa se je pridružil šele septembra, ker pa ni podpiral Karamarkove nacionalistične politike, se je zdela ta informacija neverjetna in je izključil to možnost.

PODALI BODO PREDLOG REFORM

V stranki, ki je dobila največ protestnih glasov, so povedali, da bodo v prihodnjih dneh predstavili reforme, ki jih želijo izvesti, in časovnico, v kateri bi jih bilo mogoče izvesti. Podporo naj bi dobila tista stran, ki bi jih pri tem podprla. Šlo bo za nepriljubljene reforme odpuščanj v javnem sektorju, spremembe v pravosodju in bančnem sistemu, želijo pa si predlagati tudi tri ministre.

NA VIDIKU ŽE PRVI MOGOČI RAZKOLI

Kot se rado zgodi novoustanovljenim strankam, ki članov ne pritegnejo na podlagi vrednot, se utegne tudi v Mostu zgoditi razkoli. Del članstva je namreč bolj naklonjen sodelovanju s HDZ, drugi del pa s SDP. Načelnik Primoštena Stipe Petrina, ki je bil izvoljen v parlament, je že napovedal, da bo izstopil iz stranke, če bodo podprli HDZ, in da je takih še vsaj pet poslancev njihove stranke. Kot je še dejal, se vsi sploh še ne poznajo med seboj.

Tako se pojavlja vse več neznank. Če se bo Most razbil na več delov, bi prednost pri sestavljanju lahko imel SDP, ker ima več njemu naklonjenih poslancev.