Svet

Grabar-Kitarovićeva bo posvetovanja o mandatarju začela prihodnji teden

STA
9. 11. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović bo posvetovanja o podelitvi mandata za sestavo nove hrvaške vlade začela, ko bo prejela uradne izide parlamentarnih volitev, so danes potrdili na Pantovčaku. Zaradi ponovitve volitev na sedmih voliščih uradni izidi ne bo znani pred nedeljo zvečer.

wikipedia
Nobena od dveh glavnih političnih opcij na Hrvaškem ni dobila najmanj 76 poslancev.

"Predsednica republike bo začela z ustavo določen postopek posvetovanj, ko bo od državne volilne komisije prejela rezultate parlamentarnih volitev," je tiskovni predstavnik urada hrvaške predsednice Luka Đurić povedal za hrvaško tiskovno agencijo Hina.

Predsednik hrvaške volilne komisije Branko Hrvatin je na današnji novinarski konferenci potrdil, da bodo morali naslednjo nedeljo ponoviti volitve na sedmih manjših voliščih ter da bodo zato imeli uradne izide parlamentarnih volitev v nedeljo nekaj ur po zaprtju volišč ob 19. uri.

Formalna zmagovalka nedeljskih volitev je desna Domoljubna koalicija osmih strank na čelu s HDZ z 59 poslanskimi mandati, s 56 mandati ji sledi levosredinska koalicija Hrvaška raste, v kateri je pet strank, vodi pa jo SDP.

Nobena od dveh glavnih političnih opcij na Hrvaškem ni dobila najmanj 76 poslancev, kolikor jih je potrebnih za podporo novi vladi, tako da bo o sestavi 13. hrvaške vlade odločal Most neodvisnih list, ki se je uvrstil na tretjem mesto in bo imel 19 poslanskih mandatov.

Na Hrvaškem sicer napeto pričakujejo konec današnje seje vodstva Mosta, na kateri naj bi odločali o pogojih za sodelovanje s HDZ in SDP.

Glede na neuradne informacije naj bi predlagali, da bo mandatar za sestavo nove vlade Drago Prgomet, ki je bil do pred kratkim podpredsednik HDZ. Iz stranke je izstopil zaradi ustvarjanja ideoloških pregrad na Hrvaškem, ki jih je po njegovi oceni spodbujalo vodstvo HDZ, namesto da bi se ukvarjali s krepitvijo gospodarstva.