Smrtno nevarno

Za varnost povsod prostovoljci, samo v Dvorjanah ne

Gabrijel Toplak
8. 9. 2017, 20.47
Posodobljeno: 27. 9. 2017, 14.41
Deli članek:

Še lani so učence podružnične šole na poti v in iz šole spremljali člani prostovoljnih gasilskih društev, a se letos v enem društvu ni nihče odzval.

Gabrijel Toplak
Prehoda za pešce pred šolo ne prečkajo zgolj učenci.

Po zadnjem štetju je v občini 7147 ljudi, največjo gostoto poselitve pa beležijo naselja Zgornji in Spodnji Duplek, Dvorjane in Zgornja Korena, kjer je nad 150 prebivalcev na kvadratni kilometer. 

Čeprav se ob začetku šolskega leta večina voznikov zaveda, da je treba vsaj v bližini šol upočasniti vožnjo, za dodatno varnost udeležencev v prometu, predvsem šolarjev, poskrbijo tudi prostovoljci sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Tako je bilo še lani v bližini podružnične šole Dvorjane, v kateri je 48 učencev. A letos so ti, še posebej pa prvošolčki, ob prehodu regionalne ceste odvisni od svojih spremljevalcev, o kakšnem prostovoljcu namreč ni ne duha ne sluha.

Signalizacija in tabla

Dupleški župan Mitja Horvat je dejal, da je SPV pozival prostovoljce, ki bi poskrbeli za prometno varnost v prvih dneh ob obeh centralnih šolah in podružnicah, vendar se razen štirih iz PGD Korena ni nihče odzval. »Pri OŠ Duplek ter obeh podružnicah Dvorjane in Žitečka vas sta za varnost skrbela policija in medobčinsko redarstvo, kolikor je bilo v njuni moči, a ves čas niso mogli biti na vseh lokacijah,« razlaga Horvat in dodaja, da so v Dvorjanah za dodatno varnost poskrbeli z namestitvijo ustrezne prometne signalizacije in preventivne radarske table.

Gabrijel Toplak
Za varnost šolskih otrok v Dvorjanah »skrbita« prometna signalizacija in preventivna radarska tabla.

»Imamo več društev«

Agencija za varnost prometa: »Prometne nesreče otrok se večinoma zgodijo znotraj naselij. Teh je kar 67 odstotkov.« 

David Kumer, predsednik PGD Dvorjane, priznava, da so njihovi člani vsako leto prve dni šolskega leta sodelovali pri varovanju otrok na poti v in iz šole ne samo v Dvorjanah, ampak tudi v Spodnjem in Zgornjem Dupleku. »Ker gre za varovanje v dopoldanskem času, ko so naši člani v službi, se za tovrstno pomoč obračamo na veterane. Ti so vsako leto starejši in imajo vse več zdravstvenih tegob. Sicer pa je naše osnovno poslanstvo gašenje požarov, posredovanje ob naravnih in drugih nesrečah ter podobno,« poudarja Kumer. Dodaja, da so gasilci vedno pripravljeni pomagati, a so v danem primeru varovanja na cestah službe, ki so za to tudi plačane, tiste, da to počnejo. »Imamo številna društva v občini, ki bi tudi lahko prispevala svoje člane. Na to problematiko, ki bi jo morali reševati pravočasno in na drugačen način, ne da se vsako leto čaka samo na gasilce, sem opozoril predsednika SVP na seji občinskega sveta. Vprašati se moramo, zakaj se razen redkih izjem niso odzvala druga društva v občini,« zaključi Kumer.

V Koreni brez obotavljanja

V Koreni, kjer so na šolskih poteh štirje prostovoljni gasilci, razmišljajo povsem drugače. Predsednik PGD Korena Franci Dvoršak pravi, da so se člani takoj odzvali. »Nismo imeli težav pri odločanju, z veseljem pomagamo, ko gre za otroke. Pri svojem delu pa se izmenjujejo, dva zjutraj in dva, ko otroci odhajajo domov,« je dejal Dvoršak.